Rusia va încerca să obţină repatrierea lui Bout, condamnat la New York la 25 de ani de detenţie

Desen înfăţişându-l pe Viktor Bout într-un tribunal din New York.
Desen înfăţişându-l pe Viktor Bout într-un tribunal din New York. (Christine Cornell / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2012

Ministerul rus de Externe a anunţat că va depune eforturi pentru a-l repatria pe traficantul de arme Viktor Bout, după ce un tribunal din New York l-a condamnat la 25 de ani de detenţie.

"Ministerul rus de Externe va lua orice măsuri necesare pentru a-l repatria pe Viktor Bout în ţara sa natală, prin orice mijloace permise de legile internaţionale. Acest subiect va fi, fără îndoială, una dintre priorităţi în relaţiile ruso-americane", a afirmat MAE rus într-un comunicat.

"În pofida incertitudinii dovezilor, caracterului ilegal al arestării sale, ce a implicat participarea agenţilor serviciilor speciale americane în Tailanda şi extrădarea sa ulterioară, oficialii judiciari americani, îndeplinind un ordin politic, au ignorat argumentele avocaţilor şi numeroase apeluri, la diferite niveluri, în apărarea cetăţeanului rus", a afirmat ministerul.

"Cu mult înainte de a fi dată sentinţa lui Bout, autorităţile l-au declarat 'negustor al morţii' şi aproape terorist internaţional, dar această acuzaţie s-a bazat exclusiv pe 'intenţia criminală' imputată", a subliniat diplomaţia rusă.

"De aici, a fost făcută o tentativă pentru a-l obliga să îşi admită vina, prin crearea unor condiţii de nesuportat de detenţie, atât prin metode fizice, cât şi psihologice. Campania absolut inacceptabilă a presei americane a vizat să influenţeze juriul şi procesul judiciar 'în direcţia corectă'", se adaugă în comunicat.

Secretarul pentru drepturile omului din MAE rus, Konstantin Dolgov, a apreciat că sentinţa în cazul Bout este inadmisibilă şi incorectă. "Considerăm că sentinţa tribunalului american de 25 de ani de detenţie pentru Viktor Bout este complet inadmisibilă şi părtinitoare", a spus Dolgov.

"Am monitorizat atent procesul de anchetă şi putem spune cu siguranţă că presiunea fizică şi fiziologică a fost folosită împotriva lui Bout, cu intenţia de intensificare a presiunii", a subliniat diplomatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor