Traficantul de arme Viktor Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Fotografie provenita de la Departamentul de Justitie american, infatisandu-l pe traficantul de arme Viktor Bout ajungand in SUA, pe 16 noiembrie 2010
Fotografie provenita de la Departamentul de Justitie american, infatisandu-l pe traficantul de arme Viktor Bout ajungand in SUA, pe 16 noiembrie 2010 (U.S. Department of Justice via Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2012

Traficantul de arme Viktor Bout, poreclit „negustorul morţii”, a fost condamnat joi seară, la 25 de ani de detenţie, pedeapsa minimă pe care o risca, relatează BBC News.

Judecătoarea Shira Scheindlin a apreciat că 25 de ani de detenţie este sentinţa adecvată pentru infracţiunile comise de Bout. De asemenea, traficantul de arme va plăti SUA 15 milioane de dolari.

Avocatul lui Bout, Albert Dayan, a anunţat că va iniţia procedura de apel.

În cursul şedinţei, fostul ofiţer sovietic a strigat "Este o minciună", în timp ce acuzarea spunea că a fost de acord să vândă arme pentru a ucide americani.

„Viktor Bout a fost inamicul numărul unu în ceea ce priveşte traficul internaţional de arme ani la rând, înarmând unele dintre cele mai violente conflicte din lume. El a fost adus, în cele din urmă, în faţa justiţiei într-un tribunal american", a declarat procurorul general din Manhattan Preet Bharara.

În noiembrie 2011, Bout, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit vinovat că a încercat să vândă arme grupării columbiene de gherilă FARC.

În timpul procesului, apărarea a susţinut că Bout a încercat doar să vândă două avioane cargo vechi, pentru suma de cinci milioane de dolari. „Viktor îi atrăgea cu promisiunea de arme, sperând să vândă doar avioanele", a spus avocatul.

El a fost arestat la 7 martie 2008, în Tailanda, după ce unul dintre complicii săi venise în România pentru a negocia o tranzacţie cu agenţi americani sub acoperire, care au avut sprijinul Bucureştiului în această operaţiune desfăşurată de Drug Enforcement Agency (DEA).

Bout, un vegetarian care vorbeşte şase limbi străine, şi-a îmbrăţişat avocatul şi i-a făcut cu mâna soţiei sale, când a fost scos din sala de judecată joi.

Anterior, el i-a spus judecătorului, cu ajutorul unui interpret rus, că "nu a vrut niciodată să ucidă pe nimeni" şi că "Dumnezeu ştie adevărul".

Condamnarea sa a fost amânată de două ori, pentru că avocatul său a cerut mai mult timp pentru a se pregăti şi a acuzat procurorii de „comportament guvernamental scandalos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor