Viitorul Stadionului Olimpic din Londra, sub semnul întrebării
Stadionul Olimpic din Londra nu reuşeşte să găsească un nou proprietar, iar viitorul său rămâne incert, deşi cei care l-au conceput fac eforturi ca arena să nu devină un "elefant alb", altfel spus costurile sale să nu depăşească beneficiile, cum s-a întâmplat cu stadioane construite pentru alte Jocuri Olimpice, scrie AFP.
Contrastând cu gigantismul "Cuibului de pasăre" al Jocurilor de la Beijing, Stadionul Olimpic din Londra este de concepţie simplă. Cu un cost de 486 de milioane de lire sterline, a fost conceput ca o structură modulabilă, pentru a putea fi reutilizat după Jocuri.
Negocierile însă continuă. O primă licitaţie, care a dat câştig de cauză clubului de fotbal West Ham, din estul Londrei, în detrimentul rivalei sale Tottenham, a eşuat în urma unei bătălii juridice în octombrie 2011.
Procesul a fost reluat în ianuarie, cu scopul semnării unui contract pe 99 de ani, începând din 2014.
"Eram cu toţii obsedaţi de ideea că stadionul nostru poate deveni un elefant alb", a declarat pentru AFP Tessa Jowell, secretară de stat responsabilă cu JO din 2005 (data la care a fost aleasă Londra) până în 2010.
"Am luat în calcul un stadion multifuncţional, cu pistă de atletism, ca să crească şansele de reutilizare, permiţând să aibă loc aici alte sporturi şi activităţi", a adăugat Jowell.
Cu câteva săptămâni înaintea Jocurilor (27 iulie - 12 august), pentru cele mai multe situri olimpice viitorul este clar, dar soarta stadionului rămâne sub semnul întrebării.
Trei pretendenţi şi-au confirmat ofertele. Este vorba de West Ham, de un partenariat între University of East London şi Essex Cricket Club, şi de o companie care vrea să organizeze pe stadion o cursă de Formula 1.
"Obiectivul nostru rămâne să semnăm contractele de reconversie a stadionului la sfârşitul lui octombrie", a indicat în mai Andrew Altman, directorul general al organizaţiei responsabile cu ceea ce se va întâmpla "după Jocuri", London Legacy Development Corporation.
Plecarea lui Altman, programată după Jocuri, nu ar fi străină de dificultăţile pentru cedarea stadionului, scrie ziarul
The Daily Telegraph, care consideră că oficialul "plăteşte pentru că a eşuat să asigure viitorul" arenei.
West Ham, care a câştigat precedenta licitaţie, pare în poziţie de forţă pentru a deveni proprietar, mai ales după ce a revenit în luna mai în prestigioasa Premier League. Clubul recunoaşte însă că fanii săi sunt împărţiţi în ce priveşte oportunitatea de a părăsi arena Upton Park, aflată la 4 km de Stadionul Olimpic.
În lumea întreagă se joacă fotbal pe stadioanele olimpice, unde gazonul este înconjurat de o pistă de atletism. Aceasta nu se întâmplă însă la niciuna dintre cele 92 de echipe majore din Anglia, care consideră că apropierea de spectatori este un element esenţial pentru atmosferă.
Rămâne faptul că stadionul trebuie să fie gazda Campionatelor Mondiale de atletism din 2017, cu o capacitate care urmează să fie stabilită.
"Sunt absolut sigură că va fi găsită o soluţie pe termen lung", afirmă Tessa Jowell, care prezice că "anul viitor, pe vremea aceasta, vom avea un locatar pe termen lung, iar stadionul va fi utilizat, probabil cu fotbal, dar şi cu alte scopuri".