Viena îşi confirmă susţinerea pentru intrarea Croaţiei în Schengen. Dar nu şi pentru România şi Bulgaria

Karl Nehammer
Karl Nehammer (Getty Images)

Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, a declarat miercuri cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, după ce ministrul său de Interne s-a opus anterior extinderii spaţiului de călătorie fără paşapoarte al UE şi a provocat îngrijorarea că Viena va bloca aderarea Croaţiei la 1 ianuarie 2023.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România.

Va avea loc un vot asupra cererilor individuale ale fiecărei ţări şi doar Bulgaria şi România se pot teme de un veto austriac, a declarat Nehammer presei după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

"Vom susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României", a precizat cancelarul austriac, citat de n1info.hr.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a provocat o mare îngrijorare în Croaţia după ce şi-a exprimat opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România.

Mai exact, oficialul austriac a afirmat că creşterea numărului de solicitanţi de azil în Austria arată că spaţiul Schengen nu funcţionează.

El a menţionat că anul acesta Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în niciunul dintre statele membre ale UE.

Nehammer a declarat că ministrul Gerhard Karner a dorit să semnaleze că "este evident că Schengen nu funcţionează şi că sunt necesare noi măsuri".

"Croaţia şi-a îndeplinit toate obligaţiile, deoarece putem vedea de unde vin migranţii ilegali", iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele", a adăugat el.

"Schengen are sens dacă frontierele externe ale UE sunt atât de bine protejate încât nu avem probleme în interiorul Schengen", a mai spus Nehammer.

Premierul croat Andrej Plenkovic a susţinut că, în calitate de membru Schengen, Croaţia va fi "parte a soluţiei la problemă", adăugând că ţara sa "nu este o problemă".

Totodată, Plenkovic a precizat că Zagrebul este conştient de preocupările şi dificultăţile cu care se confruntă Austria cu privire la migraţia ilegală şi că guvernul său este dispus să explice suplimentar fiecărui stat membru ce a făcut Croaţia pentru a proteja frontiera externă a UE.

Remarcile cancelarului austriac vin în contextul în care, miercuri, Comisia Europeană a publicat un raport realizat de noua misiune de evaluare privind aderarea României la Schengen, în care au fost implicaţi experţi din Olanda şi alte state UE.

Raportul este favorabil României şi Bulgariei, arătând că ţara noastră “continuă să îndeplinească condiţiile necesare pentru aplicarea tuturor părţilor relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”.

Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE va lua o decizie finală cu privire la aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen în cadrul reuniunii sale din 8 şi 9 decembrie. Cererea Croaţiei a fost susţinută anterior de Comisia Europeană şi de Parlamentul European.

Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, că votul privind aderarea României la Spaţiul Schengen ar putea fi amânat cu o lună sau două, în contextul în care unele ţări încă nu sunt convinse că România nu reprezintă o vulnerabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne