Videoclipul oficial al ceremoniei de deschidere Paris 2024 "a fost şters de pe contul Jocurilor Olimpice"
Videoclipul oficial al ceremoniei de deschidere de la Paris 2024 pare să fi fost şters de pe contul Jocurilor Olimpice, în timp ce reacţia telespectatorilor creşte, transmite publicaţia britanică The Daily Mail.
Utilizatorii reţelelor de socializare au distribuit o captură de ecran a filmării organizaţiei, care arată un ecran gol cu menţiunea „acest videoclip nu este disponibil”.
De asemenea, spectacolul nu apare nici pe canalul lor de YouTube - în ciuda acoperirii jocurilor atât înainte, cât şi după ceremonie.
Versiunile complete ale ceremoniilor de la Londra 2012, Rio 2016, Beijing 2022 şi chiar Nagano 1998 sunt toate disponibile.
Nici Jocurile Olimpice, nici organizatorii francezi nu au oferit vreun motiv pentru această omisiune aparentă.
Acest lucru a avut loc după ce evenimentul a fost supranumit „cel mai prost din toate timpurile” şi a stârnit reacţii negative.
Printre diferitele scene artistice, denumite după valori franceze precum libertatea, fraternitatea şi egalitatea, cea care a stârnit cele mai multe controverse a fost reprezentaţia în stil „ultima cină” din scena „festivité” - sau petrecere.
Completat cu modele, dansatori, fashion icons şi drag queens din ţara gazdă, spectacolul a avut loc pe un pod peste râul din capitală, în jurul unei mese, folosită şi drept podium.
În centru se afla o femeie în faţa unui echipament de DJ, cu o coroană aurie în stil halo, înconjurată de mai multe travestite şi de zeci de dansatori şi artişti.
Mulţi tineri şi fani ai popularei emisiuni TV au folosit reţelele de socializare pentru a lăuda tabloul - chiar dacă muzica nu se auzea bine -, care a încercat să reflecte atmosfera unui club de noapte şi a inclus dans şi playback pe scena udă.
Însă alţii au fost mai puţin impresionaţi, acuzându-i pe organizatori că au creat o parodie „woke” a picturii „Cina cea de Taină”, a lui Leonardo da Vinci care înfăţişează ultima masă a lui Iisus cu discipolii săi, provocând ofensă în rândul unor creştini care au considerat-o a fi o „batjocură grosolană” la adresa religiei.
Deschiderea Jocurilor Olimpice a fost, de asemenea, afectată de mai multe gafe, inclusiv probleme cu numele ţărilor şi cu steagul olimpic arborat accidental cu susul în jos.
Elon Musk, proprietarul Tesla şi SpaceX, care a fost criticat pentru convingerile sale conservatoare, a scris pe X - fostul Twitter - că spectacolul a fost „extrem de lipsit de respect faţă de creştini”.
El a adăugat: „Creştinismul a devenit fără dinţi”.
Cântăreţul francez Phillippe Katerine a jucat rolul zeului grec al vinului, Dionysos, într-o reconstituire a celebrei scene biblice în care Iisus Hristos şi cei doisprezece apostoli ai săi iau ultima masă înainte de crucificare.
Mai târziu, în timpul spectacolului, cel mai bizar moment al serii a fost un platou uriaş acoperit cu fructe false şi alte alimente, printre care se afla un „ştrumf”.
Bărbatul, îmbrăcat într-un body albastru strâmt care lăsa foarte puţin loc imaginaţiei, era îmbrăcat ca Dionysos, zeul grec al vinului, al festivităţilor şi al teatrului, care s-a dovedit ulterior a fi actorul şi cântăreţul francez Phillippe Katerine.
Ulterior el a râs de vocile critice, declarând pentru BFM TV că „nu ar fi distractiv dacă nu ar exista controverse. Nu ar fi plictisitor dacă toată lumea ar fi de acord pe această planetă?
Telespectatorii au raportat probleme de sunet cauzate de ploaia torenţială şi chiar au glumit online că organizatorii trebuie să „oprească bărcile”.
Fanii online au rămas neplăcut impresionaţi de abordarea ceremoniei de deschidere, unul dintre ei scriind: „Îmi pare rău, dar aceasta este cea mai proastă ceremonie olimpică de deschidere din istorie. Este o idee interesantă să aduci sportivii pe bărci, dar arată groaznic şi se simte lipsa vuietului mulţimii. Îmi pare rău, dar nu e pentru mine”.
Sute de mii de spectatori au urmărit cum 6.800 de sportivi acoperiţi cu poncho-uri de plastic au încercat să îşi menţină moralul ridicat în timp ce se deplasau pe Sena într-o flotilă uriaşă de 85 de bărci.
Spectacolele lui Lady Gaga şi ale celor aproximativ 3.000 de dansatori, acrobaţi şi actori au fost greu de auzit din cauza ploii, iar telespectatorii au catalogat-o drept „cea mai proastă ceremonie olimpică de deschidere din istorie”.
Presa britanică şi străină a avut păreri împărţite în privinţa spectacolului.
New York Times a numit-o „un spectacol umflat făcut pentru televiziune”, iar New York Post a catalogat-o drept „plictisitoare, prost concepută şi întreruptă”.
Chiar şi în Franţa, reacţia a fost moderată, Le Figaro afirmând că spectacolul a fost „grozav, dar o parte din el a fost pur şi simplu prea mult”.
„Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris a fost o mizerie plictisitoare”, a declarat Johnny Olesksinski de la New York Post.
„Ceremonia de deschidere ratează ştafeta”, a titrat New York Times.
În altă ordine de idei, episcopul catolic american Robert Barron a criticat ceremonia de deschidere pentru „batjocorirea grosolană” a creştinismului.