Videanu: Strategia actuală de privatizare Oltchim este "cea mai mare mostră de incompetenţă"

Adriean Videanu a declarat vineri că din punctul de vedere al PDL strategia actuală de privatizare a Oltchimului este ,,cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”, adâugând că întreaga acţiune a guvernului Ponta devine sinonimul ,,eşecului”.
Conferinţă de presă la sediul PDL, cu Adriean Videanu.Tema dezbătută fiind fraudele electorale de la referendum. (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.09.2012

Adriean Videanu a declarat vineri că din punctul de vedere al PDL strategia actuală de privatizare a Oltchimului este ,,cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”, adâugând că întreaga acţiune a guvernului Ponta devine sinonimul ,,eşecului”.

,,Din păcate, întreaga acţiune guvernamentală a guvernului Ponta începe să devină sinonimul eşecului indiferent că vorbim de Hidroelectrica, că vorbim de Oltchim, că vorbim de economia românească în ansamblu. Un singur lucru este cert astăzi: guvernul Ponta a închis combinatul Oltchim şi vreau să vă spun că nu va fi uşor să îl redeschidă. Oltchimul este singura societate de stat cu profil petrochimic care continuă să funcţioneze şi care în decursul timpului şi-a modernizat şi retehnologizat aproape toate instalaţiile”, a spus el.

Preşedintele interimar al PDL Bucureşti a menţionat că încă din anul 2006 se vorbeşte despre privatizarea Oltchimului, dar aceasta a fost gândită numai după conversia acţiunilor creanţei AVAS-ului la Oltchim. ,,Legat de privatizarea Oltchim se vorbeşte încă din 2006, dar indiferent ce guvern a fost procesul de privatizare al Oltchimului a fost gândit numai după conversia acţiunilor creanţei AVAS-ului la Oltchim. Acest lucru a fost demarat pentru că necesita aprobarea CE în timpul mandatului meu, notificarea a fost făcută în data de 17 iulie 2009, aprobarea Comisiei venid pe data de 7 martie 2012. În urma procesului de conversie a creanţei AVAS în acţiuni Oltchim, acţionarul minoritar, PCC, a solicitat Comisiei deschiderea unei investigaţii, investigaţie care a fost derulată în acest parcurs şi în data de 7 martie 2012 CE a închis investigaţia şi a aprobat conversia creanţelor AVAS în acţiuni la Oltchim cu două condiţii: să se calculeze dobânzi la creanţa AVAS-ului şi statul român să vândă în procesul de privatizare întregul pachet deţinut la Oltchim”, a completat preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

Democrat-liberalul a precizat că din punctul de vedere al PDL, strategia actuală de privatizare este ,,cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”.

,,Renunţarea la conversia creanţelor AVAS şi vânzarea la privatizarea pachetului de 54%, în condiţiile în care s-a demonstrat inclusiv prin solicitarea către Comisie că ai un acţionar minoritar ostil, chiar concurent al tău pe piaţa est-europeană înlătură participarea la acest proces de privatizare a oricărui investitor serios (…). Prin urmare, conversia creanţelor AVAS în acţiuni deţinute de statul român ar fi dat confortul oricărui potenţial investitor că discută cu un acţionar care poate să ia decizii, în speţă statul român în ceea ce înseamnă evoluţia viitoare a Oltchimului”, a adăugat pedelistul.

Adriean Videanu a punctat faptul că statul român este singurul dezavantajat din cauză că nu s-a convertit creanţa în acţiuni. ,,Mai mult decât atât, în loc de vânzarea cu discount creanţelor faţă de Oltchim se putea face conversia îna acţiuni a acestor creanţe (…) CE a solicitat în mod expres conversia creanţelor AVAS după aprobarea pe care a dat-o, printr-o scrisoare transmisă primului ministru al României şi care se dădea un termen până în luna septembrie. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat şi vreau să vă spun că acest proces de a nu converti creanţa în acţiuni nu avantajează decât acţionarul minoritar, sau investitorii din procesul de privatizare dezavantajând un singur acţionar: statul român”, a opinat el.

Videanu a susţinut că ,,întreaga decizie luată de guvernul Ponta de a nu converti creanţele AVAS şi eventual Electrica în acţiuni la Oltchim dezavantajează statul român”. ,,Aş putea spune că decizia luată de guvernul Ponta este soluţia optimă dacă se doreşte vânzarea la preţ mic şi eventual cu destinaţie a acţiunilor Oltchim. Nu rezolvă problema gradului de îndatorare”, a menţionat preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

,,A mai apărut şi această procedură, un fel de struţo-cămilă a trei caiete de sarcini, a trei vânzări într-un pachet integrat în care nu se ştie ce vânzare se va lua (…). Cu alte cuvinte, din păcate lichidarea sau insolvenţa urmată de falimet sunt iminente, dacă nu se intervine de urgenţă”, a mai spus democrat-liberalul.

Adriean Videanu a menţionat că PDL vine cu soluţii, printre care conversia creanţelor AVAS şi Electrica şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni în procesul de privatizare. ,,PDL vine şi cu două soluţii care ar trebui aplicate de mâine. Stoparea acestui proces de privatizare care este mostra de incompetenţă a actualului guvern şi imediat demarate procedurile pentru următoarele variante de privatizare. Unu: conversia creanţelor AVAS şi Electrica faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni în procesul de privatizare (…). Cea de-a doua variantă este conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzare în privatizare a pachetului de acţiuni pe care statul urmează să îl deţină în Oltchim prin acest proces”, a precizat pedelistul.

Întrebat ce va face PDL dacă guvernul nu va ţine seama de soluţiile democrat-liberalilor, Videanu a menţionat că ,,nu este timp de moţiuni”, fiind timp doar de acţiune guvernamentală. ,,Nu e timp nici de moţiuni, nu e timp nici de acţiuni politice sterile, e timp de acţiune guvernamentală, astfel încât Oltchimul să îşi reia activitatea cât mai curând cu putinţă, astfel va fi imposibil să mai repornim Oltchimul dacă el va sta închis o bucată de vreme”, a fost răspunsul lui.

,,Aş încheia concluzionând că trebuie să punem capăt amatorismului în actul guvernamental. Nu se poate de cinci luni de zile în această ţară nu vorbim decât despre insolvenţă, de administrare specială, de lichidare voluntară, distrugem totul”, a conchis Adriean Videanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor