Videanu: PDL propune oprirea privatizării Oltchim

Adriean Videanu, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, a declarat vineri că PDL propune oprirea actualului proces de privatizare de la Oltchim, care "este mostra de incompetenţă a actualului Guvern", şi iniţierea procedurilor pentru alte variante de privatizare.
Adriean Videanu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
21.09.2012

Adriean Videanu, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, a declarat vineri că PDL propune oprirea actualului proces de privatizare de la Oltchim, care "este mostra de incompetenţă a actualului Guvern", şi iniţierea procedurilor pentru alte variante de privatizare.

"PDL vine cu două soluţii care ar trebui aplicate de mâine: stoparea acestui proces de privatizare care este mostra de incompetenţă a actualului Guvern şi imediat demarate procedurile pentru următoarele variante de privatizare: unu - conversia creanţelor AVAS şi Electrica SA faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni în privatizare şi doi - conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzarea în privatizare a întregului pachet de acţiuni rezultat", a declarat Adriean Videanu într-o conferinţă de presă.

Totodată, el a criticat procesul de privatizare de la Oltchim, susţinând că strategia actuală de privatizare "este cea mai mare mostră de incompetenţă profesională" a Guvernului Ponta.

După părerea lui Videanu, neconvertirea creanţei în acţiuni dezavantajează statul român şi avantajează acţionarul minoritar.

"Dacă se vând acţiunile şi creanţele la preţuri mici, cu discount, sunt avantajaţi investitorii şi acţionarii minoritari. Întreaga decizie luată de Guvernul Ponta, în a nu converti creanţele AVAS în acţiuni, dezavantajează statul român. Soluţia luată de Guvernul Ponta este soluţia optimă dacă se doreşte vânzarea la preţ mic şi eventual cu destinaţie a acţiunilor Oltchim", a precizat acesta.

"Lichidarea sau insolvenţa urmată de faliment sunt iminente, dacă nu se intervine de urgenţă", crede liderul PDL.

Conform lui Videanu, prima variantă propusă de PDL pentru privatizarea Oltchim, mai exact conversia creanţelor AVAS şi Electrica faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni din privatizare, va determina scăderea gradului de îndatorare cu 50%, statul va obţine un randament mai bun la privatizare, iar Oltchim va continua să funcţioneze.

După conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzarea în privatizare a întregului pachet de acţiuni rezultat, gradul de îndatorare se reduce la 50% faţă de situaţia actuală, iar societatea devine atractivă la privatizare şi atrage mai mulţi investitori, a precizat Videanu.

Întrebat cum va reacţiona PDL în cazul în care Guvernul nu va lua în considerare variantele de privatizare propuse de democrat-liberali în cazul Oltchim, Videanu a explicat că nu este destul timp de moţiuni, ci doar de acţiune guvernamentală.

"Nu e timp nici de moţiuni, nici de acţiuni politice sterile, e timp de acţiune guvernamentală", a spus Adriean Videanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor