"Victorie epocală pentru Roşia Montană" - RMGC, îngenuncheat după o bătălie juridică de un deceniu / Se schimbă situaţia şi în procesul de la Washington

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.02.2022

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic din Roşia Montană a fost anulat irevocabil de Curtea de Apel Ploieşti, a anunţat, miercuri seară, avocatul Marius Harosa, care reprezintă Asociaţia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Avocatul a mai transmis că, în acest moment, şansele companiei canadiene Gabriel Resources în procesul de la Washington sunt “considerabil reduse”.

“În urma acestei îndelungate bătălii juridice am reuşit anularea sau invalidarea tuturor actelor administrative, avizelor emise de autorităţile locale sau centrale în favoarea RMGC, aneantizând astfel proiectul minier care ar fi dus la distrugerea iremediabilă a zonei şi la distrugerea patrimoniului istoric unic pe care situl Roşia Montană îl deţine”, a precizat Harosa pe pagina sa de Facebook.

În vara anului trecut, situl Roşia Montană a fost înscris în Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii şi în Patrimoniul mondial în pericol, în urma deciziei Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO.

În continuare, redăm integral postarea avocatului:

Sunt mândru să anunţ că, reprezentând Asociaţiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul am reuşit anularea Certificatului de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/2011 pentru masivul Cârnic emis de Direcţia Judeţeană pentru cultură şi patrimoniu Alba în favoarea companiei miniere RMGC. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă şi pune capăt unui litigiu început în anul 2011.

Prin această victorie epocală pentru Roşia Montană, am încheiat lungul şir de procese, început acum două decenii, pentru apărarea patrimoniului, comunităţii locale şi a mediului înconjurător din Roşia Montană.

În urma acestei îndelungate bătălii juridice am reuşit anularea sau invalidarea tuturor actelor administrative, avizelor emise de autorităţile locale sau centrale în favoarea RMGC, aneantizând astfel proiectul minier care ar fi dus la distrugerea iremediabilă a zonei şi la distrugerea patrimoniului istoric unic pe care situl Roşia Montană îl deţine.

Mulţumesc în mod special tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit la şirul de complicate procese, purtate în majoritatea lor pro bono, roşienilor care, prin dârzenia lor, au împiedicat investitorul să ocupe întreaga localitate precum şi sutelor de mii de români care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor!

Calde aprecieri tuturor celor care, prin munca lor neobosită, au făcut posibilă includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.

În acest moment, şansele Gabriel în procesul de la Washington sunt considerabil reduse.

Calde mulţumiri lui Eugen David, Zeno Cornea, lui Sorin şi Gabrielei Jurca din Roşia Montană fără de care nimic din ce s-a realizat nu ar fi fost posibil !

Azi e o zi de bucurie, să o trăim ca atare !

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor