Potenţialii investitori s-au arătat interesaţi de reabilitarea sistemelor de irigare de pe râul Prut

Peisaj de munte cu râu şi pădure
Peisaj de munte cu râu şi pădure (Epoch Times România)

Companii de construcţie din Portugalia, Spania, Israel, Franţa, România dar şi din Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova s-au arătat interesate de concursul lansat de Fondul Provocările Mileniului Moldova pentru reabilitarea sistemelor de irigare de pe râul Prut - Blindeşti (raionul Ungheni), Grozeşti (raionul Nisporeni) şi Leova Sud (raionul Leova), incluse în cadrul Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului.

Potrivit datelor oferite de Fondul "Provocările Mileniului - Moldova", în ultimele două zile, companiile de construcţie au vizitat cele trei sisteme de irigare şi s-au documentat despre starea acestora, precum şi despre cerinţele Corporaţiei Provocările Mileniului de participare în concursurile anunţate pentru executarea lucrărilor de reabilitare, transmite ”Infotag”.

Termenul limită de prezentare a ofertelor pentru reabilitarea a trei sisteme de irigare de pe râul Prut este de 30 septembrie curent. Ulterior, ofertele prezentate vor fi evaluate de experţi naţionali şi internaţionali cu experienţă în domeniu. Sistemele de irigare de pe Prut au fost construite acum 30-40 de ani. În prezent acestea sunt parţial funcţionale şi se află într-o stare avansată de degradare. Conductele din azbociment necesită substituire, majoritatea ţevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranţii şi vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate şi necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

În prezent, în aria celor trei sisteme de irigare de pe râul Prut activează peste 1 300 de producători agricoli. După reabilitare, sistemele de irigare Grozeşti, Blindeşti şi Leova Sud vor putea iriga peste 2 667 de hectare de teren agricol şi vor oferi posibilitate de a efectua investiţii private pentru extinderea ulterioară a suprafeţei irigată până la circa 1 300 de hectare.

Anterior, FPM Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea a altor patru sisteme de irigare de pe râul Nistru, iar pentru reconstrucţia a 2 dintre sistemele de pe Nistru au fost deja semnate contracte cu companii internaţionale, care sunt mobilizate şi urmează să înceapă lucrările de construcţie în timpul apropiat.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de $ 262 mln.

Reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea reţelei de distribuţie a apei cu ţevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranţilor, reconstrucţia clădirilor staţiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat.

Modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare şi întreţinere a acestora, să utilizeze apa pentru irigaţii în funcţie de necesitate, să reducă pierderile de apă din reţea datorită ţevilor din polietilenă.