Victor Ponta nu vrea să renunţe la doctorat. A contestat verdictul de plagiat

Recent, Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor a stabilit că Victor Ponta şi-a plagiat într-adevăr teza de doctorat, însă fostul premier a contestat decizia. Până la un verdict final mai este doar un pas.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Scandalul de plagiat al fostului premier Victor Ponta, iscat în urmă cu peste 4 ani, este pe cale să ajungă la final. La sfârşitul săptămânii trecute, fostul premier Victor Ponta a contestat verdictul dat pe 30 iunie de Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor, care a recomandat retragerea titlului său de doctor.

"Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie pe care a înaintat-o cabinetului ministrului şi Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Această contestaţie va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcţie de acest verdict al comisiei de contestaţii, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege", a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Digi24.

O nouă comisie va prelua contestaţia lui Ponta, o va analiza, iar în maxim 10 zile va decide dacă o aprobă sau nu. Există posibilitatea să se decidă şi reanalizarea cazului, ceea ce ar dura încă 45 de zile.

După ce se va tranşa în mod definitiv problema, în cazul în care este vorba despre un plagiat, CNADTCU va putea solicita noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, acest lucru fiind obligatoriu.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne