Deputaţii au selectat doi judecători la CCM care anterior au activat în guverne PD. Dinu Plîngău: Este un complot împotriva justiţiei

Procesul de selectare s-a axat doar pe profesionalismul candidaţilor fiind excluse alte două criterii nu mai puţin importante cum ar fi meritocraţia şi integritatea persoanelor, afirmă Dinu Plîngău.
Dinu Plîngău, deputat al Platformei DA (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
26.07.2019

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Eşanu şi ex-reprezentantul Executivului la CEDO în perioada guvernării comuniste şi ministru al Justiţiei în guvernul Gaburici, Vladimir Grosu au fost selectaţi joi în urma concursului organizat de Parlament pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM).

Membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Dinu Plîngău şi-a exprimat dezacordul faţă de obiectivitatea concursului şi evaluărilor candidaţilor scriind o opinie separată atenţionând că in procesul de selectare a judecătorilor CCM s-a văzut în mod clar o determinare de a facilita anumiţi candidaţi şi a discredita alţii, chiar dacă aveau o pregătire profesională identică.

„Nu recunosc obiectivitatea evaluărilor făcute ieri şi constat că s-a produs un complot asupra independenţei justiţiei, analizând procesele care au avut loc pe tot parcursul zilei în complexitatea lor”, a adăugat deputatul din partea ACUM precizând că procesul de selectare s-a axat în exclusivitate pe profesionalismul candidaţilor şi s-au exclus alte două criterii nu mai puţin importante care urmau să stea la baza concursului, cum ar fi meritocraţia şi integritatea persoanelor.

„Vineri, în şedinţa plenului Parlamentului R. Moldova voi solicita să revenim la trei principii care au stat la baza începuturilor noastre: meritocraţie, profesionalism şi integritate. Să punem în aplicare Hotărârea Parlamentului cu privire la starea de captivitate a statului, altfel riscăm să ajungem în capcana baronilor controlaţi de Plahotniuc care menţin controlul asupra organelor de drept”, a conchis Dinu Plîngău.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cei şase judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi pentru un mandat de şase ani: doi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor