Veaceslav Platon a primit 40 de zile de arest preventiv în Ucraina

Procesul de judecată al omului de afaceri Veaceslav Platon s-ar desfăşura cu mai multe încălcări grave, potrivit avocaţilor acestuia. Magistraţii ucraineni au decis reţinerea lui Platon pentru 40 de zile.
(Captură Foto)

Omul de afaceri Veaceslav Platon, reţinut la Kiev de către Serviciul de securitate ucrainean, este judecat de Judecatoria sectorului Pecersk din Kiev, Ucraina, pănâ în momentul în care se va decide extrădarea lui. Reprezentanţii Procuraturii Generale din Kiev au solicitat Judecătoriei la care se află Platon, 40 de zile de arest preventiv, a anunţat procurorul Romanya Orinyak.

„Am depus o cerere de solicitare a măsurii de arest preventiv din momentul primirii tuturor materialelor necesare din Republica Moldova, care confirmă săvârşirea infracţiunii de către Veaceslav Platon”, a afirmat Orinyak, citată de pressorg24.com.

Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev a eliberat un mandat de arest preventiv pe numele lui Veaceslav Platon pe un terment de 40 de zile, relatează publika.md. Notabil este faptul că, deşi şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, Viorel Morari a anunţat cu două zile în urmă că a fost făcută solicitarea extrădării lui Platon, „până la acest moment nu am primit o cerere de extrădare”, a confirmat procurorul.

De menţionat că procesul de judecată s-a desfăşurat în prezenţa Consulului Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, Oleg Hîncu. Potrivit avocatului Denis Şkiptan „deşi, conform deciziei judecătorului, procesul este unul închis, consulul Oleg Hîncu intră periodic în sala de şedinţe. Mai mult decât atât, acesta primeşte constant instrucţiuni prin intermediul telefonului mobil”.

Partea apărării consideră că „procurorii fac tot posibilul să grăbească procesul de extrădare, întrucât au trecut deja şi la falsificări în mod deschis, îndeplinind actele procedurale din mers, corectând greşelile cu pixul, pe documentele deja imprimate”. Avocaţii au ţinut să precizeze că aceasta este o încălcare gravă şi poate fi calificată drept fals în acte.

Pe faţa milionarului puteau fi văzute urme de lovituri, iar la un moment dat, după ce a stat aproape 10 ore în celulă a început să-şi piardă cunoştinţa, având nevoie de îngrijire medicală, astfel că a fost chemată ambulanţa, notează obozrevatel.com.

Cel de-al doilea avocat al lui Platon, Gleb Seghida a mers la Comisarul pentru Drepturile Omului Valeria Lutkovskaia cerându-i să întervină în procesul de judecată. În opinia părţii apărării, procesul de judecată „conturează toate caracteristicile unei acţiuni bine „orchestrate” cu rezultatul necesar autorităţilor de la Chişinău”.

Potrivit sursei citate, Platon ar fi intrat pe teritoriul Ucrainei imediat după ce a fost dat în urmărire internaţională de instanţele de la Chişinău. În momentul reţinerii de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, Platon ar fi deţinut asupra sa un paşaport ucrainean fals şi o sumă mare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe