Vaticanul convoacă diplomaţii SUA şi israelian în legătură cu intenţia Israelului de anexare a Cisiordaniei

Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului
Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului (Getty Images)

Vaticanul, într-o mişcare extrem de neobişnuită, a convocat ambasadorii american şi israelian pentru a exprima îngrijorarea Sfântului Scaun faţă de intenţia Israelului de a-şi "extinde suveranitatea" asupra aşezărilor evreieşti din Cisiordania şi a Văii Iordaniei.

Un comunicat al Vaticanului a declarat miercuri că întâlnirile cardinalului Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului cu ambasadorul american Callista Gingrich şi ambasadorul israelian Oren David, au avut loc marţi.

O sursă diplomatică superioară a declarat pentru Reuters că Parolin i-a întâlnit pe cei doi emisari separat, un detaliu care nu era specificat în declaraţia Vaticanului.

Parolin, principalul diplomat al Vaticanului, a exprimat „îngrijorarea Sfântului Scaun cu privire la posibile acţiuni unilaterale care pot pune în pericol în continuare planurile de pace între israelieni şi palestinieni, precum şi situaţia delicată din Orientul Mijlociu”.

Liderii israelieni au decis, în mai, că deliberările din cabinet şi parlament privind extinderea suveranităţii israeliene în aşezările evreieşti din Cisiordania şi Valea Iordaniei pot începe de la 1 iulie.

Însă, fără niciun acord cu Washingtonul cu privire la modalităţile de implementare, doar pe baza aşa-numitului plan de pace anunţat de preşedintele american Donald Trump în ianuarie şi cum discuţiile cu Casa Albă sunt încă în curs, nu a fost programată nicio şedinţă de cabinet.

Declaraţia de la Vatican a reiterat poziţia Sfântului Scaun în sprijinul unei soluţii de două state, spunând că „Israelul şi Palestina au dreptul să existe şi să trăiască în pace şi securitate, în graniţele recunoscute internaţional.”

Vaticanul a făcut apel la israelieni şi palestinieni cerând redeschiderea procesului de negocieri directe pe baza rezoluţiilor ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe