Vasile Cepoi: Reţetele electronice nu vor fi implementate până nu va fi elaborată strategia
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că reţetele electronice nu vor fi implementate până când nu va fi elaborată o strategie care să elimine riscurile.
"Cadrul legal a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri şi dacă nu a apărut în Monitorul Oficial azi, mâine trebuie să apară. Dar precizez că nu a început încă activitatea de implementare a reţetei electronice, eu deocamdată nu am suficiente informaţii despre strategia de implementare, nu ştiu sigur dacă sunt îndeplinite toate criteriile de implementare a reţetei electronice, cadrul legal vă spun că este creat. Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să am o discuţie de la Casa Naţională care se ocupă de implementare să vedem care este stadiul, ce probleme sunt în implementare şi să găsim soluţii pentru a le rezolva (...) Nu ştiu să vă spun dacă riscurile sunt sau nu sunt reale (...) Nu se va implementa până nu va fi elaborată strategia", a subliniat Vasile Cepoi.
Ministrul a precizat că în cursul săptămânii viitoare va evalua care este strategia de implementare şi în ce măsură sunt acoperite riscurile invocate de medici, "care teoretic pot să fie reale", şi că dacă aceste riscuri nu sunt acoperite "sigur că vom reveni asupra ei şi vom face treburile să fie implementate corect şi în cunoştinţă de cauză de către toţi actorii implicaţi în această chestiune".
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor, prof. univ.dr.Vasile Astărăstoaie, a declarat în acelaşi cadru, că medicii s-au cam săturat să înceapă o activitate fără să se cunoască modul de funcţionare a acesteia.
"Poziţia Colegiului Medicilor este foarte clară, ne-am cam săturat ca să înceapă o activitate fără ca să ştim din punct de vedere legal cum se desfăşoară. Cât timp nu apare în Monitorul Oficial, nu există cadru legal, pentru că nu-mi este opozabilă o decizie a Guvernului pe care eu nu o cunosc. În al doilea rând, ceea ce dorim noi este să vedem cu a fost construit softul în aşa fel încât să nu se aducă atingere autonomiei profesionale a medicului. Din câte am înţeles e făcut după prospectele de la firmele de medicamente şi medicul nu prescrie după prospecte. Din câte am înţeles, pentru că nu a existat nicio transparenţă în ceea ce priveşte construcţia, avem nişte reţineri că într-o lună de zile, de la 1 iunie, până la 1 iulie, se poate implementa această activitate pentru că medicii nu au fost instruiţi", a susţinut Astărăstoaie
Preşedintele Colegiului Medicilor a subliniat că nici CJAS-urile nu cunosc modul de implementare a reţetei electronice şi că "o implementare rapidă cum se doreşte, nu va crea decât harababură în sistemul de sănătate".
Astărăstoaie a accentuat că acest fapt este încă o dovadă că trebuie schimbat sistemul de asigurări, "pentru că profitând de monopolul pe care îl are pe piaţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are o atitudinea dictatorială şi o lipsă de transparenţă care ne îngrijorează".
"Este necesar (sistemul -n.r.), dacă într-adevăr va fi o reţetă electronică şi dacă nu va fi o muncă suplimentară, pentru că orice informatizare făcută cu cap scuteşte o muncă inutilă. Dar dacă se va bloca de nu ştiu câte ori sistemul, apoi să scrie de mână, dacă nu va exista o comunicare în timp real între medic şi farmacist şi dacă şi un sistem de control a ceea ce s-a implementat atunci nu e decât ceea ce îi trebuie chelului, tichie de mărgăritar", a susţinut Astărăstoaie.
Preşedintele Colegiului Medicilor a precizat că acest sistem înainte de 1 ianuarie nu se poate fi implementat.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, au participat vineri, la Târgu Mureş, la reuniunea Asociaţiei naţionale a rectorilor şi decanilor facultăţilor de învăţământ medical şi farmaceutic din România.