Vasile Blaga: Decizia CCR era de aşteptat, USL încearcă să acopere faptul că nu şi-a respectat promisiunile

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea României la Consiliul European era de aşteptat şi că prin declaraţiile pe care le face premierul Victor Ponta şi lideri ai Uniunii Social Liberale se încearcă acoperirea faptului că USL nu şi-a respectat niciuna din promisiunile făcute atunci când se afla în opoziţie.
Vasile Blaga (www.gov.ro)
Epoch Times România
27.06.2012

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea României la Consiliul European era de aşteptat şi că prin declaraţiile pe care le face premierul Victor Ponta şi lideri ai Uniunii Social Liberale se încearcă acoperirea faptului că USL nu şi-a respectat niciuna din promisiunile făcute atunci când se afla în opoziţie.

"Pentru mine, aceste lucruri erau foarte clare de mult timp. (...) După cum am mai spus, nicio putere în stat nu poate să facă ce vrea. Acţionează în baza unor legi. Parlamentul, în baza regulamentelor de funcţionare ale Camerei, ale Senatului sau a şedinţelor comune. Cum a fost cazul hotărârii date de Parlament, vizavi de cine să participe la Consiliu (Consiliul European -n.r.). Hotărârea Parlamentului nu poate provoca, scrie negru pe alb în regulament, efecte juridice. Este doar o hotărâre cu caracter politic. Din păcate, ştiu asta şi USL şi domnul Ponta, dar toate eforturile dânşilor s-au îndreptat spre un singur lucru: să provoace dispute cu preşedintele pentru a acoperi faptul că nu fac nimic. Nu duc la îndeplinire nici una din promisiunile pe care le-au făcut în timp ce erau în opoziţie", a declarat preşedintele Senatului.

Vasile Blaga a adăugat: "Observaţi, doar săptămâna aceasta cum au votat împotriva tuturor proiectelor pe care ei le-au propus când ei erau în opoziţie: mărirea pensiilor, creşterea salariilor, interzicerea exploatărilor de gaze de şist".

"Dintr-o dată le-a venit mintea la cap şi au votat împotriva tuturor acestor proiecte de lege. Ori lucrurile acestea trebuiau acoperite. Chiar domnul Ponta, în loc să guverneze, că de aceea este prim-ministru, declară că foloseşte 70% din timpul Guvernului pentru a se război cu preşedintele", a afirmat preşedintele Senatului.

Blaga consideră ca un aspect şi mai grav este declaraţia premierului Victor Ponta după aflarea deciziei CCR.

"Pe de-o parte spune: discutăm despre o decizie politică, pentru că e politizată Curtea Constituţională. Aceeaşi Curte Constituţională care a dat dreptate USL-ului atunci când a fost vorba de comasarea alegerilor. Atunci a convenit decizia Curţii, acum nu-i mai convine", a declarat liderul democrat-liberal.

Vasile Blaga a spus că nu a a auzit până acum ca un şef de stat dintr-o ţară a Uniunii Europene sau din altă ţară, "să atace instituţiile fundamentale ale statului".

"Iar Curtea Constituţională este una dintre aceste instituţii atacate în acest fel. Asta arată, până la urmă, deruta în care se află Guvernul Ponta şi faptul că nu au o soluţie pentru ţară", a mai declarat preşedintele Senatului.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28 - 29 iunie 2012.

"În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru", se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor