Victor Ponta: Mâine voi merge la Bruxelles; decizia CCR nu este o surpriză pentru mine

Primul-ministru Victor Ponta a declarat că va merge la Bruxelles, unde joi începe Consiliul European, afirmând miercuri că nu este o surpriză decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European.
Epoch Times România
27.06.2012

Primul-ministru Victor Ponta a declarat că va merge la Bruxelles, unde joi începe Consiliul European, afirmând miercuri că nu este o surpriză decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European.

El a anunţat că va merge la Bruxelles la reuniunea de joi şi vineri pentru că are legitimitatea necesară dată de Parlament.

"În calitatea mea de prim-ministru şi în baza mandatului dat de Parlament, voi merge mâine la Bruxelles să reprezint interesele cetăţenilor României şi mandatul dat. Preşedintele nu are niciun fel de mandat nici din partea Parlamentului, nici din partea Guvernului, în afară de faptul că are cinci judecători care sunt credincioşi. Curtea Constituţională ar trebui să dea şi un mandat preşedintelui Băsescu pe tema fondurilor europene, ce să facă la măsurile de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. Or, lucrul acesta este absurd. Toate măsurile luate de Guvern, de Parlament, sunt blocate de această majoritate politizată şi politică în cadrul CCR, or un blocaj permanent este împotriva intereselor României. Şi cred că singurii care pot decide sunt cetăţenii României dacă vor să meargă în continuare cu un Parlament, cu un guvern şi până la urmă cu nişte noi lideri politici (..) sau dacă vor să dea din nou legitimitatea pe care i-au retras-o unui preşedinte şi celor cinci judecători de la CCR care îndeplinesc ordinele politice", a comentat primul-ministru.

În opinia acestuia, decizia CCR de miercuri nu reprezintă o surpriză.

"Decizia Curţii Constituţionale nu este o surpriză, ştiţi foarte bine că în cadrul Curţii Constituţionale preşedintele Traian Băsescu a numit nişte oameni care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele. Însă, în acelaşi timp, eu m-am prezentat astăzi în faţa Curţii Constituţionale pentru că eu cred că, dincolo de oameni, e şi politizarea instituţiilor. România are nevoie de instituţii să poată funcţiona, iar blocajul permanent la care preşedintele Băsescu şi cei câţiva oameni care îi mai sunt încă credincioşi supun România nu poate fi acceptat şi nu poate fi până la urmă considerat normal în niciun fel de ţară democratică. Din păcate, acea majoritate care aparţine din punct de vedere politic preşedintelui Traian Băsescu în cadrul Curţii Constituţionale n-a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, să ne oblige pe noi toţi să acceptăm că preşedintele Traian Băsescu conduce toate instituţiile acestei ţări ceea ce este evident împotriva Constituţiei şi împotriva voinţei oamenilor. Consider că am obligaţia alături de Parlamentul României să încercăm să deblocăm această situaţie", a declarat preşedintele PSD, după ce a participat la reuniunea grupului S&D care are loc în aceste zile la Bucureşti.

Potrivit acestuia, cei care pot să decidă, până la urmă, sunt cetăţenii României.

Preşedintele nu are niciun fel de mandat nici din partea Parlamentului, nici din partea Guvernului, în afară de faptul că are cinci judecători care sunt credincioşi. (Victor Ponta)

"Noi avem până la urmă Guvernul, Parlamentul şi pe cei care au încredere în noi. El (n.r. preşedintele) are cinci judecători numiţi, ştiţi foarte vine cum, şi care transpun în decizii tot ceea ce-i convine preşedintelui Traian Băsescu. În felul acesta nu putem funcţiona. Mâine voi merge la Bruxelles, am în spate şi mandatul, am legitimitatea dată nu de cinci judecători numiţi pe criterii politice, ci de Parlamentul României. Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict pe care l-a promovat este împotriva intereselor României", a mai spus Victor Ponta.

El a evidenţiat faptul că a încercat să se comporte corect, în calitatea de premier, faţă de fiecare instituţie şi, în acelaşi timp, cu responsabilitate faţă de cetăţenii care aşteaptă din partea sa şi a Guvernului îndeplinirea obligaţiilor faţă de aceştia.

"Şi să exprimăm foarte clar la Bruxelles măsurile pe care Guvernul României, alături de celelalte guverne din Uniunea Europeană, le vor aplica pentru utilizarea bugetului Uniunii Europene în perioada 2014-2020 şi pentru aplicarea tuturor măsurilor fie executive, fie legislative, pentru a avea creştere economică şi pentru a adânci integrarea economică şi monetară a României", a mai spus primul-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor