Valeriu Zgonea: Parlamentul "a scăzut foarte mult în ochii electoratului"

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Întrebat cum comentează votul dat de deputaţi în cazul lui Mădălin Voicu şi al lui Nicolae Păun, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că Parlamentul "a scăzut foarte mult în ochii electoratului", relatează Mediafax.

De asemenea, Zgonea a mai opinat că ar fi de acord cu o modificare a Constituţiei în sensul ridicării, chiar şi temporare, a imunităţii parlamentarilor, ceea ce ar genera "o schimbare de conştiinţă” a acestora în timpul mandatului.

"În acest moment, opinia publică din România – 8 din 10 români - au impresia că această chestiune stabilită prin Constituţie (imunitatea parlamentarilor) interferează în actul de justiţie. (...) Preocuparea mea este să consolidez această instituţie care a scăzut foarte mult în ochii electoratului român - Parlamentul - care este fundamentul oricărei democraţii”, a declarat Zgonea.

Valeriu Zgonea a mai susţinut că nu poate cere niciunui deputat să voteze în favoarea ridicării imunităţii şi a adăugat că n-ar obiecta la o modificare a Constituţiei, vizând ridicarea temporară a imunităţii parlamentare.

"Niciun preşedinte al Camerei Deputaţilor nu poate cere imperativ unui parlamentar să voteze în favoarea unei legi sau împotrivă unei legi, în favoarea unui proiect de hotărâre sau împotriva lui. (...) La o anumită modificare a Constituţiei, deşi poate nu sunt în asentimentul colegilor mei, chiar şi de partid, o eliminare chiar şi temporară a imunităţii parlamentarilor ar genera o schimbare de conştiinţă în atitudinea pe care o ai în timpul mandatului", a afirmat Zgonea.

Reamintim că în urmă cu trei zile, deputaţii au respins cererile DNA vizând reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu. În ceea ce-l priveşte pe colegul acestuia de dosare, Nicolae Păun, deputaţii au admis reţinerea acestuia. Când a venit momentul votului şi pentru arestarea preventivă, n-a mai fost cvorum.