Medierea dintre Firea şi Băsescu a eşuat. Procurorii vor redeschide urmărirea penală

Cum medierea disputei dintre Traian Băsescu şi senatoarea PSD Gabriela Firea, autoare a unei plângeri penale pe numele fostului preşedinte, a eşuat, Parchetul General a anunţat că va redeschide urmărirea penală în acest caz.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Urmărirea penală în dosarul Băsescu-Firea fusese suspendată pentru o perioadă de trei de luni, timp în care cei doi politicieni ar fi trebuie să ajungă la o înţelegere. Cum lucrurile nu au mers în această direcţie, Parchetul General urmează să îşi continue cercetările.

"Luni, Parchetul General a fost înştiinţat printr-un proces verbal transmis de casa de avocatură care s-a ocupat de mediere, că medierea a eşuat. Urmărirea penală în acest dosar se va redeschide, pentru infracţiunea de ameninţare", a declarat, pentru Mediafax, procurorul general interimar Bogdan Licu.

În urmă cu câteva zile, Gabriela Firea - candidatul PSD pentru Primăria Capitalei - a anunţat că medierea dintre ea şi Traian Băsescu "nu din motive care îi pot fi imputate".

Reamintim că în aprilie 2014, Gabriela Firea l-a acuzat pe Traian Băsescu, la momentul respectiv preşedinte în exerciţiul funcţiunii, că a urmărit, prin ameninţări şi şantaj, să o determine să nu îşi mai continue activitatea în Comisia Nana, care investiga modul în care fiica preşedintelui, Ioana, şi-a cumpărat teren în judeţul Călăraşi.

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari, mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", sunt declaraţiile făcute de Traian Băsescu, după ce Firea a acuzat că firma care i-a vândut Ioanei Băsescu cele aproximativ 300 de hectare de pământ la Nana ar fi fost inactivă la momentul tranzacţiei.

Procurorii au dispus la momentul respectiv suspendarea anchetei în dosarul Firea, pe motiv că preşedintele se bucură de imunitate. Amintim că iniţial, acuzaţiile aduse fostului şef al statului erau de şantaj, la începutul lunii octombrie procurorii schimbând încadrarea juridică în ameninţare, infracţiune care se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la un an.

Parchetul General a decis ulterior să suspende cercetările în dosarul cu pricina, după ce fostul preşedinte a decis să apeleze la un mediator. Cei doi nu au ajuns însă la un acord, astfel că dosarul îşi va urma cursul natural în sistemul judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne