Val de critici dinspre Bruxelles faţă de PNRR. Ce probleme au descoperit experţii la planul depus de România?

Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia Europeană a trimis, joi, României o serie de critici legate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă transmis de Guvernul ţării noastre la Bruxelles. În urma analizării PNRR-ului, experţii europeni au constatat că o serie de costuri nu sunt justificate, metodologiile de calcul lipsesc şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte, relatează Ziare.com.

Cele mai multe critici vizează faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.

În ceea ce priveşte Sistemul de management al apei, Comisia Europeană acuză faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.

Şi capitolul Transportul sustenabil prezintă probleme. Astfel, Comisia Europeană punctează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.

La capitolului Fondul pentru Valul Renovării, experţii europeni au constatat că nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii.

Nici la Fondul local pentru tranziţia verde şi digitală lucrurile nu sunt limpezi. CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte.

Nici proiectul România Educată n-a scăpat de critici, una dintre acestea vizând faptul că Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu grupate.

La alte investiţii se precizează că nu sunt furnizate punctele de referinţă şi metodologia de cost.

Documentul a fost discutat, joi, la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene. Surse apropiate discuţiilor au precizat că aceasta este o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificări. Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări şi procedând la negociere în privinţa costurilor.

Mai precizăm că marţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că CE urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale finanţate de UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne