Va scăpa Trump de procesele intentate împotriva sa? Ce poziţie a adoptat Departamentul de Justiţie al SUA

Donald Trump (Don Emmert / Getty Images)
Jack Phillips & Sam Dorman
09.11.2024

Biroul consilierului special Jack Smith a declarat că Departamentul de Justiţie (DOJ) al SUA are o politică de lungă durată de a nu urmări penal un preşedinte în exerciţiu, fiind întrebat dacă va renunţa la procesele sale penale împotriva preşedintelui ales Donald Trump, care a câştigat în urmă cu câteva zile un nou mandat.

Peter Carr, un purtător de cuvânt al biroului consilierului special, a refuzat să comenteze dacă biroul va renunţa la procesele deschise, dar a direcţionat ziarul The Epoch Times către un memo din anul 2000 al Biroului consilierului juridic al DOJ. Memo-ul susţine că "punerea sub acuzare sau urmărirea penală a unui preşedinte în funcţie ar submina în mod neconstituţional capacitatea ramurii executive de a-şi îndeplini funcţiile atribuite prin Constituţie".

Mai mulţi republicani au cerut Departamentului Justiţiei şi procurorilor locali să înceteze urmărirea penală a lui Trump după ce acesta a câştigat alegerile prezidenţiale pe 5 noiembrie.

"Poporul american a vorbit: justiţia trebuie să înceteze”, a scris liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Steve Scalise (R-La.), într-o postare pe platforma de socializare X. „Fac apel la procurorul general Garland, la [procurorul districtului Manhattan] Alvin Bragg şi la [procurorul districtului Fulton County] Fani Willis să înceteze imediat urmăririle penale motivate politic împotriva preşedintelui Donald Trump".

La 6 noiembrie, senatorul Lindsey Graham (R-S.C.) a scris pe X că consilierul special Jack Smith ar trebui "să aştepte cu nerăbdare un nou capitol" în cariera sa juridică.

"Curtea Supremă a respins în mod substanţial ceea ce aţi încercat să faceţi şi, după seara aceasta, este clar că poporul american s-a săturat de avocatură. Puneţi capăt acestor procese", a scris Graham.

Fostul procuror general Bill Barr, care a servit sub Trump, a declarat pentru Fox News că procurorii ar trebui să "facă ceea ce trebuie" şi să îşi încheie procesele împotriva preşedintelui ales.

El a declarat că electoratul american "şi-a dat verdictul asupra preşedintelui Trump şi l-a ales în mod decisiv să conducă ţara pentru următorii patru ani".

"Au făcut acest lucru în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la plângerile formulate împotriva sa de procurorii din întreaga ţară şi cred că procurorul general Garland şi procurorii de stat ar trebui să respecte decizia poporului şi să respingă acum acţiunile în justiţie împotriva preşedintelui Trump", a continuat el.

Trump urmează să apară în faţa unui judecător din New York la sfârşitul acestei luni pentru a fi condamnat după ce a fost acuzat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor comerciale în legătură cu plăţile pe care le-a făcut în timpul alegerilor din 2016. El a fost condamnat de un juriu în luna mai. El a pledat nevinovat şi a negat acuzaţiile.

Cu toate acestea, odată cu rezultatul alegerilor, nu este clar dacă Trump va primi vreo sentinţă, după ce Curtea Supremă a SUA a decis că preşedinţii ar trebui să aibă un anumit grad de imunitate faţă de urmărirea penală pentru acte oficiale.

Nu este clar ce va face judecătorul Juan Merchan după alegeri. Merchan a amânat deja de două ori data pronunţării sentinţei.

Trump se confruntă cu acuzaţii în comitatul Fulton, Georgia, pentru că ar fi încercat să anuleze ilegal rezultatele alegerilor din 2020, deşi acest proces se află în prezent în aşteptare, după ce preşedintele ales şi mai mulţi co-inculpaţi au făcut apel la decizia unui judecător de a-i permite lui Willis să rămână pe caz. Curtea de Apel din Georgia este în prezent programată să se ocupe de apelul lui Trump anul viitor, iar procesul este în prezent suspendat.

Willis, un democrat, a fost ales pentru un nou mandat în funcţia de procuror-şef al comitatului Fulton pe 5 noiembrie.

În două acţiuni federale intentate împotriva sa, Trump se confruntă cu acuzaţii penale la Washington, intentate de Smith, cu privire la presupusa sa activitate după alegerile din 2020 şi pentru evenimentele de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021. Un proces separat care a fost intentat de Smith în Florida cu privire la gestionarea de către Trump a documentelor clasificate a fost respins de un judecător federal la începutul acestui an, deşi Smith a făcut apel.

Atunci când Trump îşi va prelua oficial mandatul, el ar putea să îşi folosească autoritatea prezidenţială pentru a respinge cele două procese intentate de Smith, care a fost numit de Garland. Cu toate acestea, Trump are mai puţină libertate în ceea ce priveşte procesele intentate în oraşul New York şi în comitatul Fulton.

În cadrul evenimentelor publice şi pe reţelele de socializare, Trump a afirmat adesea că diferitele procese penale care i-au fost intentate au fost încercări de a interveni în alegerile din 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor