Sevil Shhaideh chemată în Parlament să dea socoteală pentru posibile alocări clientelare de fonduri din PNDL

În urmă cu câteva zile, Grindeanu demitea toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării pentru ca banii din PNDL să nu fie folosiţi în scop politic. Se pare însă că s-a trezit prea târziu...
Laurentiu Dan Leoreanu, deputat PNL
Laurentiu Dan Leoreanu, deputat PNL (Facebook)

Nici n-au apucat bine foştii miniştri să-şi retragă demisiile pe care conform legii nu le pot retrage, că liberalii au şi anunţat că o invită pe celebra Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, luni, la "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii cu privire la alocarea unor fonduri din programul PNDL 2.

"Grupul parlamentar al PNL a făcut o solicitare către Biroul permanent prin care o invităm pe doamna ministru Shhaideh, mai ales că acum am înţeles că este în funcţie, că şi-a retras demisia, probabil pentru a continua acest demers, luni, la 'Ora Guvernului', pentru a ne da explicaţii vizavi de aceste alocări, cum s-au produs ele, cum s-au şi furnizat aceste rapoarte de aprobare a ordinului de ministru imediat după demisia doamnei Shhaideh. Astăzi suntem în posesia unor documente cu privire la alocarea unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării de pe PNDL 2. Nu ştim de ce aceste documente se fac pe ascuns pentru că până la urmă ele reprezintă alocări din bugetul public, nu sunt alocări din peştera lui Ali Baba şi a altor hoţi, ci din bugetul României care trebuie să fie cât mai transparent", a declarat vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu, citat de Agerpres, la Palatul Parlamentului.

Leoreanu a mai precizat că respectivele alocări de fonduri au fost făcute pe data de 15 iunie, începând cu ora 17,00, după ce Sevil Shhaideh şi-a dat demisia.

"Între orele 17,04 şi 17,18 apar aceste referate de aprobare a ordinului de ministru. Sesizăm fonduri alocate şi Primăriei Bucureşti şi de aici ne dăm seama de efervescenţa şi atacul virulent al doamnei primar general la adresa domnului Grindeanu, dar şi unor sectoare, Sectorul 5, Sectorul 6, către judeţe acolo unde parlamentarii erau în cumpănă vizavi de susţinerea moţiunii şi considerăm un lucru profund incorect ceea ce s-a întâmplat. Până la urmă spusele premierului Grindeanu au acoperire, iar prin aceste referate de aprobare a ordinului de ministru al Dezvoltării Regionale se alocă sume către judeţe şi către primării PSD, către localităţi din Teleorman şi Bucureşti", a menţionat Leoreanu.

Reamintim că duminică, Sorin Grindeanu - la momentul respectiv încă premier - a anunţat demiterea tuturor secretarilor de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi a secretarului general şi a secretarilor generali adjuncţi pentru a evita orice abuz în legătură cu PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), prin care banii ajung din visteria statului la aleşii locali.

Cu prilejul conferinţei de presă, Grindeanu a lansat critici dure şi avertismente la adresa lui Sevil Shhaideh, acuzând-o că timp de 5 luni nu a făcut nimic pentru primari prin PNDL 2, pentru că în pragul votării moţiunii de cenzura să anunţe că va debloca programul.

"Acum o lună şi jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri şi că primarii încep să îşi piardă răbdarea. Acum 2 zile am avertizat-o şi public că sunt întârizeri nepermise. A doua zi, după avertismentul meu public şi-a amintit brusc de PNDL şi a dat comunicat că îi va da drumul.

Nu îmi doresc ca un program de asemenea importanţă să fie folosit în jocuri politice. (...) Vreau să vă spun că nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva. Şi tocmai pentru a înlătura orice umbră am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din MDRAP, pentru secretarul general şi pentru secretarii generali adjuncţi, pentru că de astăzi să nu mai poată semna nici dumneaei (Shhaideh) nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventuale abuzuri şi nu pentru a bloca programul, acesta trebuie să continue şi vă asigur că acest lucru se va întâmpla cât de curând dar doar cu respectarea legii.", a declarat Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne