USL vrea să schimbe pragul electoral la referendum

Reprezentanţii USL vor să facă demersuri pentru a scoate pragul obligatoriu de la referendum. Intenţia a fost anunţată de preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, înaintea şedinţei Biroului Permanent.
Parlamentul României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
17.07.2012

Reprezentanţii USL vor să facă demersuri pentru a scoate pragul obligatoriu de la referendum. Intenţia a fost anunţată de preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, înaintea şedinţei Biroului Permanent.

"Pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveţia, care este ţara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenţa la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât numai două ţări ale Consiliului Europei, din 47 de ţări, Lituania şi Rusia, au acest prag", a spus Greblă.

Astfel, pragul ar trebui eliminat şi în România, având în vedere faptul că populaţia nu merge la vot în număr mare. Greblă a mai declarat că modalitatea în care se va organiza referendumul pe 29 iulie va fi stabilită de Parlament, după şedinţele de marţi şi miercuri.

Propunerea a fost respinsă la comisii.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum au decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.

Curtea Constituţională a decis că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, dacă se asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor