USL vrea pact naţional pentru deficit, scăderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, TVA - 19%

Epoch Times România
08.11.2012

Capitolul "Economie şi Finanţe" din programul USL conţine obiective precum angajarea de către clasa politică a unui pact naţional pentru deficit, revenirea TVA la 19% în 2016, reducerea treptată a CAS pentru angajator cu cinci puncte procentuale şi mărirea graduală a salariului minim la 1200 lei.

Pactul naţional pentru deficit bugetar se doreşte a fi un pact naţional al tuturor forţelor politice pentru ca deficitul să fie destinat doar pentru investiţii. USL mai promite programare bugetară multianuală, pe proiecte şi programe.

"Înfiinţăm Consiliul de Dezvoltare şi de prognoză economică. (CDPE). Acesta va întocmi o strategie de dezvoltare sectorială, pe baza avantajelor competitive de care dispune economia românească. Statul va acorda garanţii de stat şi facilităţi fiscale pentru investiţii în infrastructură, cercetare‐dezvoltare, capital uman, energie regenerabilă, IT, agricultură ecologică şi alte domenii de vârf. CDPE va monitoriza semestrial eficienţa investirii acestor fonduri publice către direcţiile strategice stabilite pe baza sistemului de indicatori structurali ai UE", se mai arată în program.

USL mai promite să dezvolte un sistem informativ integrat naţional pentru execuţia bugetară în timp real.

"Reducem treptat în următorii 4 ani, CAS-ul datorat de angajator cu cinci puncte procentuale, concomitent cu creşterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 RON. Reducem TVA la producătorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din agricultură. După 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA va reveni la nivelul de 19%", se mai arată în documentul celor de la putere.

"Păstrăm plafon 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit", mai promit cei de la putere.

De asemenea, USL vrea să reducă la jumătate numărul de taxe parafiscale, dar să introducă taxa pe tranzacţiile financiare pe model european, în acord cu toate statele UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor