Ursula von der Leyen tranşează problema: "UE va propune paşapoarte de imunitate"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Bruxelles urmează să propună un paşaport digital de imunitate în întreaga Uniune Europeană, a confirmat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anunţul făcut de şefa Comisiei Europene survine pe fondul cererilor din ce în ce mai pronunţate ale statelor membre UE de a adopta paşapoarte de imunitate pe fondul îngrijorărilor legate de un declin major în industria turismului.

Scepticii afirmă, pe de altă parte, că documentele ar putea fi impuse prematur pe fondul demarării lente a programelor europene de vaccinare, dar şi a discriminărilor care vor apărea.

„În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul digital: vom depune o propunere legislativă în martie”, a spus ea parlamentarilor germani într-o conferinţă video.

Numeroase ţări grav afectate de recesiunea din industria turismului, şi anume Israel şi Grecia, au adoptat certificate de imunitate. Suedia şi Danemarca au purtat discuţii privind dezvoltarea unor măsuri similare. Austria susţine şi ea iniţiativa, pentru a sprijini industria turismului care a suferit căderi dramatice.

Potrivit Reuters, turismul grecesc a scăzut la doar 4 miliarde de euro în 2020, de la 18 miliarde de euro în anul precedent. Grecia se bazează pe turism, care angajează 20% din forţa de muncă.

Certificatele digitale ar permite călătorilor care au făcut anterior vaccinul, libertatea de călătorie în întreaga UE.

Un acord între Grecia şi Israel de folosire a paşaportului de imunitate a fost încheiat la începutul lunii februarie pentru a uşura restricţiile de călătorie.

Unele naţiuni din blocul de 27 de membri s-au opus măsurilor, Franţa şi Germania declarând că ar fi prea devreme pentru a permite paşapoartele din cauza datelor slabe despre eficacitatea vaccinului, adăugând că persoanele care nu au prioritate la vaccinare s-ar putea, de asemenea, confrunta cu discriminare.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut o aplicaţie digitală similară cu cea a Israelului şi a promis vizite de stat la Tel Aviv, împreună cu premierul danez, Mette Frederiksen, în martie.

Cancelarul german Angela Merkel a mai spus că majoritatea naţiunilor au fost de acord că până în vară ar putea fi necesar un certificat digital.

Ştirea vine după disensiuni între Comisie şi compania farmaceutică Astrazeneca din cauza faptului că aceasta din urmă nu a reuşit să ofere suficiente doze în primul trimestru.

Alte îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinului apar în contextul unui studiu din Africa de Sud, care a dezvăluit că vaccinurile anglo-suedeze oferă eficacitate „minimă” în rândul tinerilor.

Însuşi prim-ministrul britanic Boris Johnson a apărat vaccinurile Oxford-Astrazeneca şi Pfizer, în ciuda criticilor tot mai numeroase.