Următorul lider al regimului chinez ajută la înlăturarea inamicului

Xi Jinping.
Xi Jinping. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Moştenitorul prezumtiv al conducerii Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a luat o poziţie. În scopul protejării poziţiei sale de provocările viitoare, Xi a jucat un rol crucial în destituirea recentă a intransigentului din Chongqing, Bo Xilai, potrivit unor surse familiare cu lupta pentru putere desfăşurată în cadrul regimului.

Bo viza o poziţie în cadrul atotputernicului Comitet permanent al Biroului Politic, cabinetul cu nouă membri care deţine controlul ţării, din care Xi face parte. Cu toate acestea, viitorul politic al lui Bo a început să se dezvăluie pe 6 februarie, atunci când şeful securităţii din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA, în apropiere de Chengdu. Se poate ca Wang să fi solicitat azil şi a oferit informaţii funcţionarilor consulari despre Bo şi alţii.

Wang a fost luat la Beijing şi nu s-a mai auzit de el de atunci. Bo a început să vocifereze în încercarea de a-şi salva cariera politică, conlucrând cu aliatul şi actualul membru din cadrul Comitetului permanent al Biroului Politic, Zhou Yongkang. Asta nu a fost suficient, iar pe 13 martie Bo a fost destituit şi se zvoneşte că ar fi în prezent în arest la domiciliu.

Se crede că şeful partidului Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao au luat decizia finală de a-l demite pe Bo, deşi o sursă de încredere de la Beijing a dezvăluit pentru New Epoch Weekly că Xi Jinping a jucat un rol crucial în luarea acestei decizii.

O sursă de la Beijing a declarat că Xi a fost preocupat de Bo, care a fost un ghimpe constant în coasta lui în ultimii doi ani. Despre Hu şi Wen, care aparent vor înmâna puterea lui Xi şi unui nou premier la sfârşitul anului, se spune că au încheiat un acord tacit de a-l elimina pe Bo, înainte ca schimbarea conducerii să aibă loc. Acest lucru îl salvează pe Xi să aibă de-a face direct cu Bo, despre care se zvoneşte că ar fi plănuit o tentativă de lovitură de stat pentru a-l răsturna pe Xi.

Sursa de la Beijing a relatat pentru New Epoch Weekly că lui Xi nu i-au plăcut manevrele lui Bo Xilai în ultimii doi ani. Cei doi consilieri principali ai lui Xi au fost îngrijoraţi în legătură cu stilul puternic al lui Bo şi cu relaţia sa specială cu mass-media oficială. Ei erau îngrijoraţi că, după ce Xi va conduce China, comportamentul şi stilul lui Bo va deveni o ameninţare semnificativă.

Bo a fost în lumina reflectoarelor pentru încercările sale de a revigora o campanie în stil maoist în Chongqing, care includea intonarea de melodii menite să inspire oamenii obişnuiţi să-i fie loiali. El şi-a demonstrat şi legăturile sale puternice cu armata din regiunea Chongqing, organizând exerciţii militare în timp ce Hu Jintao se afla la reuniunile APEC, în noiembrie 2011. Acţiunile lui Bo au fost înţelese de unii observatori ai Chinei ca o sugestie că Bo ar putea lansa o lovitură de stat dacă ar vrea să facă acest lucru.

După vizita dramatică a lui Wang la Consulatul SUA, membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic (PSC) au avut opinii diferite cu privire la modul de rezolvare a situaţiei.

În timpul celor două conferinţe naţionale chineze, Congresul Naţional al Poporului şi Comitetul Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, care au avut loc la începutul lunii martie, premierul Wen a făcut referire la incidentul Wang Lijun într-o conferinţă de presă, spunând că au avut loc ''probleme evidente" şi că "actuala comisie şi actualul guvern din oraşul Chongqing trebuie să auto-reflecteze şi să tragă învăţăminte din incidentul Wang Lijun".

Printre membrii PSC, He Guoqiang şi Li Keqiang au fost de acord cu opiniile lui Wen. Hu Jintao a păstrat tăcerea.

Zhou Yongkang a menţionat că fuga lui Wang la Consulatul SUA a fost un incident izolat şi a vorbit despre realizările lui Bo în Chongqing. Li Changchun şi Jia Qinglin au fost de acord cu opiniile lui Zhou.

Locul doi pe scara ierarhică, Wu Bangguo, nu şi-a evidenţiat poziţia până la întâlnirea finală de pe 13 martie, când Xi a declarat că el este în favoarea unei "anchete cuprinzătoare [a guvernului central] pentru aflarea adevărului" în problema Chongqing.

Prin urmare, pe 14 martie a avut loc discursul premierului Wen la conferinţa de presă şi pe 15 martie a avut loc anunţul ulterior că Bo a fost demis din funcţia de secretar de partid din oraşul Chongqing.

Puteţi citi la rubrica Regimul chinez în criză cele mai recente evoluţii din lupta pentru putere în curs de desfăşurare în cadrul regimului comunist chinez. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege, chiar şi pentru observatorii veterani ai Chinei. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?