UPDATE. Fostul ministru de interne Cristian David a fost arestat

Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost adus cu mandat la DNA.
Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost adus cu mandat la DNA. (Epoch Times România)
UPDATE. Fostul ministru Cristian David a fost reţinut miercuri, de procurorii anticorupţie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la Cristinel Bîgiu, prefectul de atunci al judeţului Buzău, în cazul unui teren de 15 hectare.
***
Fostul ministru de interne Cristian David a fost adus miercuri la DNA, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit Mediafax, Cristian David a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie de ofiţeri de poliţie, surse judiciare declarând că pe numele fostului ministru a fost emis un mandat de aducere.

Reamintim că în noiembrie 2014, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat aviz de la preşedintele Traian Băsescu pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Cristian David, actual senator PNL, acuzat de luare de mită şi spălare de bani. David ar fi primit suma de 500.000 de euro în schimbul acordării unei persoane a titlului de proprietate asupra unui teren din Buzău.

Şefa DNA a transmis procurorului general Tiberiu Niţu referatul întocmit de procurorii anticorupţie în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.

Dintr-o sesizare primită de DNA în 2014 reiese că fostul ministru ar fi pretins, în 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.

"Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie", au arătat procurorii.

Cristian David mai este urmărit penal într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro. La vremea respectivă acesta ocupa funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. La 27 februarie, preşedintele Traian Băsescu a avizat cererea de începere a urmăririi penale formulate de DNA în acest dosar.

Cristian David este ginerele lui Mihail Vlasov, trimis şi el în judecată după ce a fost prins în flagrant primind o mită de 200.000. de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne