Unui dizident ceh i s-a făcut dreptate pentru o infracţiune din timpul regimului comunist
PRAGA, Republica Cehă - După mai bine de 20 de ani, scriitorului şi dizidentului ceh Petr Placak i s-a făcut în cele din urmă dreptate.
În iunie 1989, cu doar cinci luni înainte ca regimul comunist să fi fost răsturnat în ceea ce era atunci Cehoslovacia, Placak a participat în Praga la un protest în legătură cu mediul, de unde trei agenţi secreţi l-au târât şi l-au urcat forţat în maşina lor.
Apoi l-au dus în pădure, unde a fost scos din maşină şi bătut.
"M-au bătut cu pumnii în piept şi stomac. Când am căzut la pământ, m-au lovit peste cap cu toată puterea de mai multe ori şi apoi au continuat să mă lovească cu pumnul", îşi aminteşte Placak, care a descris întregul incident în cartea sa numită Fizl.
Când agenţii s-au săturat să-l mai bată, i-au furat geanta cu buletinul şi banii, şi l-au lăsat pe un drum forestier.
De atunci au trecut peste 20 de ani.
Pe 15 mai, cei trei autori au fost condamnaţi de instanţa districtuală din Praga pentru abuz de putere în acest incident.
Foştii agenţi secreţi, Antonin Prchal, în vârstă de 62 de ani, şi Ladislav Irovsky, în vârstă de 55 de ani, au fost condamnaţi la 18 luni, respectiv 12 luni. Şoferul lor, Petr Vrbicky, în vârstă de 47 de ani, a primit o condamnare cu suspendare de doi ani, cu un termen de ]ncercare de trei ani. Cel de-al patrulea agent implicat în incident nu mai este în viaţă.
"Desigur că salut verdictul şi sunt mulţumit, deoarece nu au existat multe procese din noiembrie '89, [atunci când regimul comunist a fost răsturnat]. Acesta este unul din cele câteva cazuri care au fost încheiate," a declarat Placak într-un interviu telefonic, după verdict.
Acest caz, care a fost iniţiat în 2007, a fost a treia încercare a dizidentului de a-i aduce pe atacatorii săi în faţa justiţiei. O plângere penală iniţială, depusă imediat după incident, a fost pur si simplu ignorată de regimul comunist.
Câteva luni mai târziu, după paşnica Revoluţie de Catifea din noiembrie 1989, Placak a depus a doua plângere penală. Acesta a fost investigată de procurorii militari, dar nu a dus la nimic. După cum a aflat ulterior, agenţii militari secreţi din perioada comunistă încă aveau o mare influenţă şi cazul său a fost ignorat.
În a treia sa încercare, el a depus plângerea la Oficiul pentru Documentare şi Investigare a Crimelor Comunismului, o subdiviziune a poliţiei cehe. La cinci ani după ce acest caz a fost deschis, în 2007, şi la 23 de ani de la incident, i s-a făcut în cele din urmă dreptate.
Placak s-a născut în 1964, fiind fiul activistului anti-comunist Bedrich Placak. De la o vârstă fragedă, Petr Placak a fost activ în mişcarea subterană, în speranţa că va trăi ziua când ţara sa va fi eliberată de sub comunism.
"Ce ne-am dorit: mai presus de toate a fost să trăim aşa cum vrem, să facem ce vrem, să avem lumea noastră proprie, independentă de regim. Şi evident, atunci când regimul ne deranja, făceam şi noi acelaşi lucru. Totul era reciproc," a fost el citat de Post Bellum (latinescul pentru "după război"), o organizaţie cehă înfiinţată de jurnalişti şi istorici în 2001, pentru a înregistra mărturiile celor care au suferit în cele patru decenii de regim comunist.
Deşi Placak susţine că simte o satisfacţie personală faţă de verdictul Curţii, există o imagine de ansamblu. "Când vine vorba de trecutul nostru comunist, avem încă o mulţime de datorii de achitat", a spus el, făcând aluzie la nenumăratele crime comise de regimul comuniştilor împotriva cetăţenii obişnuiţi, care nu au fost niciodată pedepsite.