Ungaria se bucură că Iohannis este în cursa pentru şefia NATO. Refuză să îl susţină pe Rutte: A spus că trebuie să ne îngenuncheze

Peter Szijjarto (Facebook / szijjarto.peter.official)
Andrei Popescu
28.05.2024

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că regimul de la Budapesta nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor făcute de acesta la adresa Ungariei.

“În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat ca o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie. Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”, a precizat Szijjarto, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

De asemenea, oficialul ungar a afirmat că, în ceea ce priveşte poziţia de Secretar General al NATO, “există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est”.

“Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est”, a continuat el.

Totodată, ministrul a mai declarat că, în istoria NATO, niciodată nu a existat un secretar general din Est, adăugând că autorităţile din Ungaria se bucură “că există un candidat şi din această regiune”.

Reamintim, în acest context, că la începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Digi 24, că decizia lui Iohannis de a candida la şefia NATO nu ar duce la destabilizarea alianţei militare, aşa cum au spus unele voci în ultima perioadă, fiind de părere că şeful statului nu are şanse să obţină o victorie în acest caz şi că “lucrurile ar parea că sunt deja rezolvate”.

“Eu nu cred că preşedintele Iohannis destabilizează NATO, aşa cum se scrie. Haideţi să păstrăm proporţiile! România şi preşedintele Iohannis, prin această candidatură, poate creează un pic de disconfort, dar nu destabilizează nimic. Asta ar însemna să fim extrem, extrem de puternici ca să putem noi destabiliza ceva în Alianţa Nord-Atlantică. Este o ambiţie, până la urmă firească, a unui om politic, dar de la ambiţia personală şi până la a obţine această funcţie e cale lungă”, a precizat liderul UDMR.

În plus, Kelemen Hunor a afirmat că, până acum, nu a mai existat niciodată o competiţie “pe scenă deschisă” pentru şefia NATO, adăugând că, în condiţiile în care discutăm despre o alianţă militară, “toate chestiile astea s-au rezolvat prin negocieri diplomatice şi nu pe scenă deschisă, printr-un balet mediatic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor