Ungaria salută un nou acord de aprovizionare cu ţiţei rusesc, după ce Ucraina a blocat tranzitul Lukoil

(photos.com)
Redacţia
10.09.2024

Guvernul Ungariei a declarat marţi că salută un acord încheiat de compania energetică MOL care va asigura aprovizionarea cu petrol rusesc prin intermediul unei conducte care traversează Ucraina, după ce Kievul a restricţionat anterior tranzitul, transmite AFP.

În iulie, Ungaria şi Slovacia au acuzat Kievul că le pune în pericol securitatea energetică prin interzicerea gigantului energetic rus Lukoil de a utiliza secţiunea ucraineană a conductei Drujba.

Cu toate acestea, MOL a anunţat luni că a ajuns la o „soluţie durabilă” de asigurare a transportului de petrol către cele două ţări după finalizarea acordurilor cu furnizorii şi operatorii de conducte.

Ca parte a unei înţelegeri, MOL a declarat că va „prelua dreptul de proprietate asupra volumelor de ţiţei afectate la frontiera Bielorusia-Ucraina” începând de luni.

Aceasta a adăugat că acordurile actualizate vor fi conforme cu sancţiunile UE.

„Salutăm soluţia venită din partea MOL. Este o soluţie tehnologică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, jurnaliştilor de la un think-tank finanţat de stat.

„Dar rămâne mesajul politic care ar trebui rezolvat”, a adăugat el, subliniind că Ungaria este întotdeauna împotriva utilizării securităţii energetice ca «armă politică».

În 2022, UE a impus o interdicţie asupra majorităţii importurilor de petrol din Rusia, însă oleoductul Drujba a fost exceptat temporar pentru a da timp ţărilor din Europa Centrală fără ieşire la mare să îşi diversifice producţia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este singurul lider UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul de când Rusia a lansat invazia la scara largă a Ucrainei, în februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor