Ungaria promite schimbări după ameninţările UE în disputa privind amendamentele constituţionale
Ungaria a promis vineri să întreprindă unele modificări, după ce executivul UE a ameninţat că va acţiona pentru a răsturna amendamentele constituţionale despre care crede că ar putea fi incompatibile cu dreptul Uniunii Europene.
UE, Statele Unite şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat guvernul premierului Viktor Orban că se foloseşte de aceste amendamente constituţionale pentru a limita competenţele curţii supreme din Ungaria şi pentru a submina democraţia din fostul stat-satelit sovietic.
Într-o scrisoare către Orban, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că, pe baza unei analize iniţiale, Comisia are preocupări serioase cu privire la compatibilitatea modificărilor constituţionale cu legislaţia şi statul de drept al Uniunii Europene.
După ce îşi va finaliza analiza juridică, Comisia "va trebui să ia măsurile necesare în scopul începerii procedurilor pentru încălcarea dreptului comunitar, dacă este cazul", i-a spus Barroso lui Orban.
El i-a cerut prim-ministrului Orban, liderul partidului naţionalist Fidesz, să "răspundă la aceste preocupări şi să le abordeze într-un mod hotărât şi lipsit de ambiguitate."
"Aceasta este, fără îndoială, în interesul Ungariei şi al UE per ansamblu", a scris Barroso.
Orban l-a asigurat pe Barroso că Ungaria este angajată în respectarea normelor europene şi a promis cooperare deplină cu Bruxelles-ul pentru a răspunde preocupărilor sale.
"Am acordat o atenţie deplină aspectelor menţionate şi aş dori să vă informez că am iniţiat deja măsurile legislative necesare pentru a le urmări", a susţinut el în scrisoarea publicată pe site-ul său orbanviktor.hu.
Orban a respins anterior criticile că modificările constituţionale sunt anti-democratice, iar luna trecută a cerut experţilor juridici ai UE să prezinte dovezi, dacă au anumite probleme cu aceste schimbări.
Scrisoarea lui Barroso a declarat că această Comisie a fost deosebit de îngrijorată cu privire la legalitatea unor modificări constituţionale referitoare la hotărârile Curţii Europene de Justiţie, care conduc la obligaţii de plată.
De asemenea, aceasta a ridicat preocupări cu privire la competenţele acordate preşedintelui oficiului naţional pentru sistemul judiciar de a transfera cazuri, precum şi restricţiile privind publicarea de anunţuri politice.
Forintul a scăzut uşor după vestea scrisorii lui Barroso, fiind tranzacţionat la 295,45 pentru un euro, dar a rămas constant o perioadă de aproape şase săptămâni la nivelul de 294 atins în acea zi, pe măsură ce investitorii străini încurajaţi de stimularea monetară din Japonia au continuat să cumpere active cu randament ridicat pe pieţele emergente.
Orban, un conservator în vârstă de 49 de ani care şi-a câştigat renumele de tânăr dizident când Ungaria se afla în spatele Cortinei de Fier, a supravegheat o modificare a Constituţiei şi patru revizuiri.
El a impus "taxe de criză" drastice la unele firme străine şi a obligat băncile să prescrie o parte din datoria în valută deţinută de populaţia maghiară.
Oponenţii săi îl acuză că dăunează democraţiei maghiare şi riscă stabilitatea economică. UE susţine că el a erodat independenţa instanţelor, mass-mediei, băncii centrale şi altor instituţii, trăgând Ungaria în afara curentului european principal.
Un vice-guvernator al băncii centrale din Ungaria a demisionat luni în semn de protest faţă de ceea ce a numit o campanie a unor persoane numite de Orban care are drept scop transformarea băncii într-o marionetă ce îşi asumă politici economice riscante.
Orban a declarat că a salvat Ungaria de la un colaps economic în stil grecesc, că reformele sale sunt democratice pentru ca el a câştigat o majoritate uriaşă în alegerile din 2010 şi că el este atacat pentru ca ameninţă interesele grupurilor străine de afaceri.