Una dintre cele mai frumoase imagini de la Jocurile Olimpice Paris 2024: o balenă “a furat” spectacolul în semifinalele de surf feminin [video]

S-a întâmplat luni, în Tahiti, unde aveau loc competiţiile feminine de surfing.
Balena a fost văzută în timp ce Tatiana Weston-Webb şi Brisa Hennessy concurau în semifinalele de surfing. (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
06.08.2024

În ultima zi a competiţiilor de surf de la Jocurile Olimpice din Tahiti, luni 5 august, a apărut un invitat surpriză: o balenă. La o distanţă sigură de Tatiana Weston-Webb din Brazilia şi Brisa Hennessy din Costa Rica - care se confruntau în semifinală - balena a sărit din apă şi a oferit spectatorilor şi fotografilor un moment olimpic de neuitat.

Nu este un lucru neobişnuit ca animale sălbatice precum păsări, foci şi chiar rechini să apară în timpul competiţiilor de surfing din întreaga lume. În Tahiti, unde se desfăşoară competiţia de surfing din acest an, la 16 000 de kilometri de Paris, oraşul gazdă, balenele se adună în apropierea arhipelagului în timpul sezonului de împerechere, naştere şi migraţie. Tahiti are, de asemenea, mai multe zone marine protejate.

Weston Webb s-a impus cu 13,66 la 6,17 în duelul din semifinale cu Hennessy şi a ajuns în finala pentru medalia de aur, unde a pierdut în faţa Carolinei Marks din Statele Unite. Hennessy a pierdut în faţa franţuzoaicei Johanne Defay cu 12.66 la 4.93 în meciul pentru medalia de bronz.

La masculin, peruanul Alonso Correa a fost la un pas de podium, după ce a pierdut cu 15,54 la 12,43 în faţa brazilianului Gabriel Medina în meciul pentru medalia de bronz.

Autorităţile locale au înţeles că valurile de la Theaupo'o vor reprezenta o provocare de nivel olimpic pentru sportivi şi vor oferi fanilor din Tahiti şi din întreaga lume o experienţă impresionantă. Este un punct de reper pentru toţi surferii şi găzduieşte şi Campionatul Mondial de mai bine de două decenii, unul dintre cele mai populare evenimente de surf masculin din lume.

Cum este punctat surfingul

Un juriu format din cinci persoane notează valurile pe baza a 10 puncte, iar cele mai bune două valuri ale unui surfer sunt combinate pentru a obţine un total de 20. Punctele pot fi scăzute dacă surferul provoacă interferenţe, cum ar fi să se pună în faţa unui alt surfer care are prioritate. Nu există puncte speciale pentru o anumită manevră, dar înfruntarea celor mai mari şi mai intense valuri şi cel mai lung timp posibil pe care surferul îl stă în interiorul tubului (unde valul se sparge) vor avea un scor favorabil.

Rezultate

Surf masculin

Aur : Kauli Vaast (Franţa)

Argint : Jack Robinson (Australia)

Bronz : Gabriel Medina (Brazilia)

Surf feminin

Aur : Caroline Marks (SUA)

Argint : Tatiana Weston-Webb (Brazilia)

Bronz : Johanne Defay (Franţa)

Articolul a fost realizat cu informaţii World Surf League, Infobae, APT, YouTube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor