Surferul Gabriel Medina a doborât un record olimpic la Paris 2024: A “îmblânzit” cel mai bun val din istorie

Gabriel Medina (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
30.07.2024

Gabriel Medina a şocat lumea sportivă prin faptul că a dominat cel mai bun val din istoria Jocurilor Olimpice. În largul mării Teahupo'o, situată în Polinezia Franceză, surferul brazilian a obţinut un scor aproape perfect în competiţia de surfing de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Luni, 29 iulie, Medina s-a calificat în sferturile de finală cu nota 9,90, cea mai mare din istorie, şi a înregistrat un nou record olimpic.

Triplul campion mondial la surf (2014, 2018 şi 2021) a obţinut acest scor împotriva japonezului Kanoa Igarashi, spectatorii şi arbitrii fiind înmărmuriţi de îndemânarea sa. Performanţa impresionantă a lui Medina a venit într-o zi în care marea de la Teahupo'o a avut valuri mari, pe care brazilianul a reuşit să le exploateze la maximum.

Într-o dimineaţă cu condiţii perfecte, Medina a executat mişcarea favorită a zilei prinzând valul tubular într-un mod aproape perfect. La ieşirea din tub, Gabriel a ridicat ambele mâini şi şi-a arătat palmele, cerând simbolic juriului nota maximă de 10.

"Este un vis să concurez la Jocurile Olimpice în aceste condiţii. Nu mi-am imaginat niciodată că aş putea arăta lumii acest tip de surfing, pentru că nu avem întotdeauna aceste condiţii", a declarat surferul brazilian în vârstă de 30 de ani, în declaraţiile publicate de Comitetul Olimpic Brazilian (COB).

Preşedintele Confederaţiei braziliene de surf, Flavio 'Teco' Padaratz, a confirmat, pentru AFP, că acesta este cel mai mare scor din istoria surfului olimpic, o disciplină care şi-a făcut prima apariţie la Tokyo 2020. De asemenea, fotograful AFP Jerome Brouillet a surprins poate cea mai bună imagine a Jocurilor Olimpice şi, fără îndoială, una dintre cele mai bune din istorie. Fotografia iconică, în care Medina şi placa sa par să leviteze deasupra apei indicând cifra 1 cu mâna dreaptă în aer, a făcut rapid înconjurul principalelor portaluri sportive din lume şi a devenit virală.

Fotografie virală: Gabriel Medina a fost protagonistul uneia dintre cele mai memorabile imagini ale Jocurilor Olimpice 2024, cu o sărbătoare aeriană care pare prea perfectă pentru a fi reală. (Screenshot via foto Jerome Brouillet)
Fotografie virală: Gabriel Medina a fost protagonistul uneia dintre cele mai memorabile imagini ale Jocurilor Olimpice 2024, cu o sărbătoare aeriană care pare prea perfectă pentru a fi reală. (Screenshot via foto Jerome Brouillet)

Condiţiile din Marea Teahupo'o sunt mitice în lumea surfului pentru pericolul şi frumuseţea lor, prezentând valuri care pot fi un vis sau un coşmar pentru surferi. Abilitatea lui Medina de a face faţă acestor condiţii cu o precizie chirurgicală a fost o constantă de-a lungul carierei sale, fiind unul dintre cei mai realizaţi surferi de pe planetă.

Călătoria lui Medina pentru a ajunge în acest punct nu a fost uşoară. Antrenamentul, pregătirea mentală şi experienţa sa în competiţiile anterioare sunt factori decisivi în succesul lui. De ani de zile, Medina abordează valuri care sfidează limitele posibilului, iar fiecare prezenţă în apă este o şansă de a-şi perfecţiona tehnica şi abordarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor