Regimul din China afirmă că Gu Kailai a mărturisit că a ucis un om de afaceri britanic

Gu Kailai (st.) soţia lui Bo Xilai (dr.). The Epoch Times a aflat recent că Gu l-a ucis pe omul de afaceri britanic Neil Heywood, din cauza dezvăluirilor privind recoltarea de organe condusă de cei doi soţi.
Gu Kailai (st.) soţia lui Bo Xilai (dr.). The Epoch Times a aflat recent că Gu l-a ucis pe omul de afaceri britanic Neil Heywood, din cauza dezvăluirilor privind recoltarea de organe condusă de cei doi soţi. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, politicianul chinez care este în centrul unui scandal în China, a mărturisit că l-a ucis pe britanicul Neil Heywood - om de afaceri asociat - într-un acces de disperare, a afirmat vineri mass-media chineză de stat.

În timpuli procesului cu uşile închise de joi, Gu a recunoscut că l-a otrăvit pe Heywood, în vârstă de 41 de ani, în luna noiembrie a anului trecut. Iniţial, s-a scris că aceasta nu negase uciderea omului de afaceri britanic, însă, acum, mass-media oficială a afirmat că este autoarea crimei.

„Voi accepta şi voi înfrunta cu calm pedeapsa şi, de asemenea, aştept o decizie corectă şi justă a curţii”, a spus Gu, conform relatărilor Xinhua, portavocea Partidului Comunist Chinez.

Presupusul ei partener conspirator Zhang Xiaojun, care a ajutat-o pe Gu, a recunoscut şi el că a jucat un rol în comiterea crimei. „Chiar ştiu că am greşit”, s-a citat că ar fi spus Gu.

Cei doi au fost acuzaţi de uciderea lui Heywood în oraşul Chongqing din vestul Chinei, într-o cameră de hotel.

Curtea a interzis accesul reporterilor în clădire, în ziua de joi, afirmând că galeria pentru public era deja plină.

Procesul lui Gu Kailai, precum şi decizia Partidului Comunist Chinez de a-l priva de putere pe Bo Xilai - un conservator neomaoist din cadrul Partidului, fost conducător al oraşului sud-vestic Chongqing -, a dezvăluit sciziuni profunde în interiorul regimului.

Căderea lui Bo Xilai a început când colaboratorul său, şeful de poliţie Wang Lijun a încercat să obţină azil de la Consulatul Statelor Unite, în luna februarie. Printre altele, Wang este suspectat că ar fi spus oficialilor Statelor Unite despre implicarea lui Bo Xilai în sustrgerea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong - o practică de meditaţie ce a fost suprimată în China în ultimul deceniu -, aceste fapte având loc în spitale, închisori, spitale psihiatrice şi alte edificii.

Atât Wang Lijun, cât şi B Xilai sunt puşi sub anchetă de către Comisia Centrală de Inspecţie a Disciplinei a PCC, iar actuala lor localizare este necunoscută. Bo Xilai este acuzat de „violarea disciplinei de Partid”, nepotism, abuz de putere şi alte infracţiuni săvârşite în timpul mandatului său de primar al oraşului Chongqing. Au apărut, de asemenea, reportaje privind interceptarea unor oficiali de nivel înalt ai PCC de către Bo Xilai, în eforturile sale de a aajunge în vârful ierarhiei Partidului.

Implicarea lui Gu Kailai în crimă, precum şi raportarea infracţiunilor lui Bo Xilai, reprezintă cel mai de senzaţie scandal politic care a afectat conducerea PCC în ultimele decenii, iar procesul apare cu câteva luni înainte ca oficialii de rang înalt să predea puterea în China, în cadrul procesului de schimbare a conducerii PCC, care are loc o dată la zece ani, în toamna acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe