Un plan al Guvernului Ucrainei de a cumpăra reactoare nucleare ruseşti stârneşte controverse serioase

Centrala nucleară de la Zaporojie (Captură ecran)
Redacţia
15.08.2024

Guvernul ucrainean se confruntă cu o opoziţie crescândă faţă de planul său de milioane de dolari de a achiziţiona reactoare nucleare scoase din uz, în contextul unor acuzaţii că oficialii ar deschide calea către corupţie chiar în momentul în care încearcă să reformeze sectorul energetic al ţării, relatează POLITICO.

Executivul intenţionează să instaleze două noi unităţi la centrala nucleară Hmelniţki, din vestul Ucrainei, argumentând că acestea vor consolida reţeaua energetică afectată de bombardamentele ruseşti. Soluţia propusă este achiziţia de reactoare de fabricaţie rusească, aflate în prezent în depozit în Bulgaria, la un cost estimat de 600 de milioane USD.

Cu toate acestea, acordul trebuie să fie aprobat de parlament, iar mai mulţi deputaţi, inclusiv unul din partidul preşedintelui Volodimir Zelenski, consideră că acest acord ar putea crea un deficit uriaş în bugetul deja precar al ţării, pentru o tehnologie învechită care nu va ajuta neapărat la evitarea penelor de curent.

Problema a atins un punct culminant marţi dimineaţă, când oficialii guvernamentali s-au întâlnit cu membri ai parlamentului pentru a discuta despre proiect. Conform a doi deputaţi prezenţi, guvernul a recunoscut că nu are sprijinul necesar în contextul îndoielilor existente.

„Este extrem de rar ca lucruri la un nivel atât de înalt să nu fie susţinute”, a declarat Andrii Jupanin, deputat din partea partidului de guvernământ al lui Zelenski şi membru al Comisiei parlamentare pentru energie.

El a evidenţiat mai multe întrebări fără răspuns, inclusiv dacă Ucraina îşi permite să cumpere reactoare nucleare ruseşti în timpul invaziei şi dacă echipamentele vor funcţiona odată ajunse în Ucraina.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, care susţine planul, a respins aceste îngrijorări, afirmând că extinderea energiei nucleare este singura opţiune pentru reţeaua energetică aflată sub asediu şi că cele două reactoare VVER-1000 reprezintă cea mai bună opţiune disponibilă.

„Împotriva atacurilor ruseşti, energia nucleară reprezintă 60% din mixul nostru energetic şi este coloana vertebrală a sistemului nostru energetic. Dezvoltarea şi adăugarea mai multor unităţi la centrala nucleară Hmelniţki este o prioritate pentru guvernul Ucrainei”, a declarat Galuşcenko.

Controversa a amplificat discuţiile despre corupţia din sectorul energetic ucrainean. Recent, ministrul adjunct al lui Galuşcenko, Oleksandr Heil, a fost arestat pentru acuzaţii de mită de jumătate de milion de dolari în schimbul transferului de echipamente de extracţie a cărbunelui aparţinând unei întreprinderi de stat.

Jupanin şi colegii săi susţin că achiziţia reactorului nuclear rusesc ar putea adânci problema corupţiei.

„În ultimii 10 ani, au existat multe cazuri penale legate de utilizarea licitaţiilor pentru a extrage bani de la compania de stat ucraineană de energie nucleară”, a declarat el.

Galuşcenko a respins acuzaţiile că guvernul ar ascunde informaţii.

„Simplul fapt că legea se află în parlament şi că discutăm prevederile sale cu deputaţii şi societatea este un semn clar al deschiderii noastre”, a menţionat el.

Parlamentarii susţin în continure că guvernul nu a răspuns la întrebări esenţiale precum dacă schema justifică cheltuielile şi dacă răspunde la provocările reţelei energetice. Iaroslav Jelezniak, economist şi deputat din partea partidului liberal ucrainean Holos, a declarat că nu este optimist cu privirea la capacitatea guvernului de a răspunde îngrijorărilor.

Sectorul energetic al Bulgariei se confruntă şi el cu scandaluri de corupţie, iar ONG-ul ucrainean Ekodia a exprimat îngrijorări similare privind propunerile pentru centrala Hmelniţki, considerând că proiectul se bazează pe echipamente învechite care ar putea prezenta riscuri de siguranţă şi eficienţă.

În schimb, Ekodia sugerează că o investiţie în instalaţii de producere a energiei electrice mai mici, inclusiv regenerabile, ar fi mai benefică. Potrivit lui Volodimir Kudriţki, directorul executiv al companiei de stat Ukrenergo, construirea unei reţele extinse de energie verde ar face reţeaua mai puţin vulnerabilă la atacurile ruseşti.

În ultimele luni, Moscova a intensificat atacurile asupra infrastructurii cheie, paralizând sistemul electric al Ucrainei. Analiştii avertizează că, fără eforturi concertate de a pune în funcţiune capacităţi suplimentare şi de a proteja siturile critice, Ucraina s-ar putea confrunta cu o criză energetică în această iarnă. Recent, un incendiu la centrala nucleară Zaporojie a stârnit temeri suplimentare privind siguranţa acestui amplasament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor