Un pas înainte pentru dezvoltarea producţiei de sfeclă de zahăr din Moldova

Recoltă de sfeclă de zahăr.
Recoltă de sfeclă de zahăr. (PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

Întreprinderea moldo-germană Sudzucker Moldova va beneficia de un grant în valoare de 140 mii euro, pentru construcţia staţiei de producere a biogazului. Un acord corespunzător a fost semnat marţi, de către speakerul Comitetului de Conducere Sudzucker Moldova, Alexandru Coss şi directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan.

Grantul este oferit de Uniunea Europeană şi PNUD, în cadrul proiectului "Energie şi biomasă", pentru procurarea utilajului de cogenerare. Sudzucker a fost ales în baza unui concurs deschis, la care au participat cinci companii din domeniul agroindustrial. Potrivit viceministrului Economiei, Tudor Copaci, "baza proiectului este dorinţa de dezvoltare a surselor alternative de energie, deoarece, la momentul actual, Moldova importă 97% din energia consumată".

Membru al Comitetului de conducere Sudzucker Moldova, Octavian Armaşu este convins că "acesta este un pas important în dezvoltarea producţiei de sfeclă de zahăr din Moldova, care va duce la mărirea competitivităţii zahărului moldovenesc pe pieţe externe". "Astăzi ne asigurăm cu sursă alternativă de energie, micşorând necesitatea de gaz natural. De asemenea, vom putea folosi deşeurile organice obţinute de pe urma prelucrării sfeclei de zahăr, transformându-le în energie şi îngrăşăminte organice'', a spus Armaşu, considerând că ''un astfel de sistem poate fi utilizat şi de alte întreprinderi ale industriei de prelucrare, care produc şi deşeuri biodegradabile".

Staţia va fi construită pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia. Capacitatea acesteia va fi de circa 7,3 milioane m3 de biogaz cu conţinut de 51% metan, produs din 55 mii tone de pulpă de sfeclă presată. În primii doi ani, fabrica va prelucra pulpă presată, apoi şi alte deşeuri biodegradabile, obţinute de pe urma procesului de prelucrare a sfeclei.

Sudzucker Moldova a investit în producerea sfeclei de zahăr din Moldova peste 600 milioane lei, micşorând de peste două ori energia consumată pentru producerea zahărului, precizează Infotag. În 2012, compania a produs 53 mii tone de zahăr, ceea ce a constituit 67% din tot zahărul produs în Moldova. Compania exportă zahăr în câteva ţări din UE şi în Rusia.

Cifra de afaceri a Sudzucker Moldova, în 2012, a depăşit 1 miliard lei, menţionează Infotag. Pe piaţa de zahăr a Republicii Moldova, pe lângă Sudzucker Moldova (uzine la Drochia şi Făleşti, cota de producere pe piaţa zahărului - 39%), mai activează alţi doi operatori: Magt-Vest (uzine la Glodeni şi Donduşeni - 32%) şi Moldova-Zahar (uzină la Cupcini - 29%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe