Un oficial UE solicită Guvernului RM încheierea cât mai rapidă a unui acord cu FMI

O nouă misiune FMI este aşteptată la Chişinău începând cu 5 iulie. Misiunea va iniţia discuţii privind un posibil program susţinut de FMI şi va tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici care să contribuie la menţinerea stabilităţii economice din ţară.
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

În cadrul unei vizite la Chişinău a directorului general adjunct pentru Politica de vecinătate şi negocieri de extindere a Comisiei Europene, Katarina Mathernova a solicitat Guvernului Republicii Moldova încheierea cât mai rapidă a unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Vizita oficialului UE a mai avut ca scop şi examinarea progresului în cadrul reformelor din sectoarele cheie, în special în sectorul bancar, transmite IPN.

Totodată, cu prilejul vizitei la Chişinău, Katarina Mathernová a încurajat autorităţile să încheie cât mai rapid un acord cu FMI, să abordeze deficienţele rămase în sectoarele bancar şi energetic. În opinia ei, acest acord este necesar pentru reluarea finanţării suportului bugetar acordat de către UE.

Foaia de Parcurs a Republicii Moldova a fost un alt aspect abordat de către oficialul UE în discuţiile sale cu autorităţile de la Chişinău. În contextul unor şedinţe cu administraţia Guvernului, guvernatorul BNM şi partenerii din instituţii financiare internaţionale, Katarina Mathernová a subliniat necesitatea unei implementări cât mai veritabile a reformelor incluse în Foaia de Parcurs.

Aceste reforme structurale sunt necesare pentru beneficiul ţării şi al cetăţenilor acesteia, a afirmat Katarina Mathernová. De asemenea oficialul UE a ţinut să sublinieze sprininul acordat de către Uniunea Europeană Republicii Moldova în parcursul implementării reformelor ce sunt axate pe rezultate concrete