Un nou studiu arată că ivermectina determină "o reducere semnificativă" a deceselor de COVID

Invermectina (Luis Robayo/AFP via Getty Images)
A.P.
22.06.2021

Utilizarea ivermectinei ar putea duce la „reducerea mare” a deceselor de COVID-19 şi ar putea avea un „impact semnificativ” asupra pandemiei la nivel global, potrivit unui raport recent aflat deocamdată în starea de draft, bazat însă pe studii evaluate.

Pentru acest studiu (pdf), publicat pe 17 iunie în American Journal of Therapeutics, un grup de oameni de ştiinţă a analizat utilizarea ivermectinei, care are proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii, în 24 de studii aleatorii controlate care au implicat doar 3.400 de participanţi. Cercetătorii au încercat să evalueze eficacitatea ivermectinei în reducerea infecţiei sau mortalităţii la persoanele cu COVID-19 sau cu risc crescut de a o contracta.

Folosind mai multe metode de analiză secvenţială, cercetătorii au concluzionat, cu un nivel moderat de încredere, că medicamentul a redus riscul de deces la pacienţii de COVID-19 cu o medie de 62%, la un interval de încredere de 95% cu 0,19-0,79, într-un eşantion din 2.438 pacienţi.

Dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, riscul de deces s-a dovedit a fi în procent de 2,3% la cei trataţi cu medicamentul, comparativ cu 7,8% la cei care nu au fost, conform recenziei.

„Dovezile constată că sunt posibile reduceri mari ale deceselor de COVID-19 folosind ivermectina. Utilizarea ivermectinei timpuriu în cursul clinic poate reduce numărul celor care dezvoltă simptome severe”, au scris autorii.

De la începutul pandemiei, atât studiile observaţionale, cât şi studiile randomizate au evaluat ivermectina ca tratament şi preventiv împotriva infecţiei cu COVID-19.

„O revizuire a Front Line COVID-19 Critical Care Alliance a rezumat concluziile din 27 de studii privind efectele ivermectinei în ceea ce priveşte prevenirea şi tratamentul infecţiei COVID-19, concluzionând că ivermectina are eficacitate terapeutică puternică împotriva COVID-19”, au scris cercetătorii, referindu-se la o recenzie recentă, care s-a bazat pe date atât din studii peer-review, cât şi din manuscrisele draft.

Ei au citat o altă recenzie recentă care a concluzionat că ivermectina a redus numărul deceselor cu până la 75%, menţionând însă că nici Institutele Naţionale de Sănătate din Statele Unite, nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu au recomandat utilizarea ivermectinei în afara studiilor clinice.

Într-o notă intitulată „De ce nu ar trebui să utilizaţi ivermectina pentru a trata sau preveni COVID-19”, Food and Drug Administration (FDA) avertizează că a primit „mai multe rapoarte ale pacienţilor care au avut nevoie de asistenţă medicală şi au fost spitalizaţi după medicaţie cu ivermectina destinată cailor”.

„Utilizarea oricărui tratament pentru COVID-19 care nu este aprobat sau autorizat de FDA, cu excepţia cazului în care face parte dintr-un studiu clinic, poate provoca vătămări grave”, a declarat FDA în notă, adăugând că nu a revizuit datele pentru a susţine utilizarea ivermectinei la pacienţii cu COVID-19.

În luna martie, OMS a declarat că „dovezile actuale privind utilizarea ivermectinei pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 sunt neconcludente” şi până când vor fi disponibile mai multe date, agenţia recomandă ca „medicamentul să fie utilizat numai în cadrul studiilor clinice”.

Autorii studiului de eficacitate au argumentat, totuşi, că medicamentul are un „profil de siguranţă stabilit de zeci de ani de utilizare” şi „ar putea juca un rol critic în suprimarea sau chiar încetarea pandemiei SARS-CoV-2”.

„Siguranţa aparentă şi costul scăzut sugerează că ivermectina are, probabil, un impact semnificativ asupra pandemiei SARS-CoV-2 la nivel global”, au scris ei în rezumatul studiului.

Autorii au remarcat în publicaţia lor că toate studiile pe care şi-au bazat concluziile au fost evaluate de colegi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor