Un nou mecanism de preselecţie a judecătorilor

Ana Chitoroagă
11.07.2012

Marţi, 10 iulie, a fost aprobat un nou mecanism de preselecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător de către Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, candidaturile vor fi verificate nu doar de Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar şi de Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul de Interne. Potrivit membrilor Consiliului, în acest mod vor fi evitate situaţiile, când şeful statului nu este de acord cu alegerea magistraţilor.

Potrivit Publika.TV, membrii Consiliului au ajuns la concluzia că divergenţele cu preşedintele Nicolae Timofti au apărut din cauză că, spre deosebire de magistraţi, deţinea informaţii ample despre candidaţi.

În sensul celor expuse, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a declarat: "Consiliul Superior al Magistraturii a decis că va solicita în procesul de numire a judecătorilor informaţii de la aceleaşi autorităţi de la care solicită şi preşedintele ţării, pentru a avea condiţii egale şi pentru a nu se întâmpla situaţii în care preşedintele refuză să numească un judecător recomandat de CSM".

Potrivit sursei citate anterior, şeful statului a declarat pentru presă că poate fi modificată legea care-i permite să respingă doar o singură dată candidaţii propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii.

În acest sens Mihai Poalelungi a subliniat: "Dacă legislaţia ar fi modificată, astfel încât preşedintele să fie în drept să respingă candidatura judecătorului oricând, aceasta ar fi în contradicţie cu Convenţia Europeană".

Din anul 2006, în Legea cu privire la activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii este prevăzut faptul că şeful statului are dreptul de a respinge propunerea magistraţilor doar o singură dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor