Un meci de box feminin a durat 46 secunde la Olimpiada Paris 2024. O pugilistă acuză că putea să-şi piardă viaţa. Fotografii

Pugilista algeriană Imane Khelif, aflată într-o controversă de gen, a lovit-o foarte tare în faţă pe adversara ei Angela Carini. Incidentul a produs revoltă în rândul opiniei publice
Meciul de box dintree Imane Khelif şi adversara Angela Carini la Olimpiada de la Paris 2024 (Mohd Rasfan/AFP via Getty Images)
Veronica Petrică
03.08.2024

Meciul de box din optimile de finală ale competiţiei de box feminin dintre pugilista algeriană Imane Khelif şi adversara ei italiană Angela Carin a durat numai 46 de secunde, deorece italianca a abandonat în urma unei lovituri puternice primită în figură.

Carini a cerut oprirea meciului după doar 46 de secunde, deoarece a declarat că unul dintre pumnii adversarei sale din acest interval de timp a durut-o prea tare."Ar fi putut fi meciul vieţii mele, dar a trebuit să-mi păstrez şi viaţa în acel moment", le-a spus ea jurnaliştilor după meciul din turul preliminar de 66 de kilograme.

Imane Khelif a învins-o, de altfel sâmbătă pe unguroaica Luca Anna Hamori în sferturile de finală ale categoriei welter, şi a asigurat ţării sale o medalie olimpică.

Imane Khelif şi taiwaneza Lin Yu-ting sunt ţinta unor critici virulente, fiind acuzate că au nivelul de testosteron mult peste limita admisă la femei, însă CIO le-a permis să concureze.

Controversa privind eligibilitatea de gen a algeriencei Imane Khelif a provocat o revoltă generală, ea fiind descalificată de la Campionatele Mondiale feminine de anul trecut din cauza nivelului ridicat de testosteron.

Momente din meciul de box feminin dintre pugilistele Imane Khelif şi Angela Carini (Mohd Rasfan/AFP via Getty Images)
Momente din meciul de box feminin dintre pugilistele Imane Khelif şi Angela Carini (Mohd Rasfan/AFP via Getty Images)

Khelif a fost descalificată de la Campionatele Mondiale de Box din 2023 de către Asociaţia Internaţională de Box (IBA) după ce nu a trecut testele de gen. Asociaţiei i-a fost retrasă recunoaşterea de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în 2023.

Clipurile virale ale meciului de box dintre Carini şi Khelif au stârnit numeroase critici pe reţelele sociale. CIO a fost criticat de mai multe personalităţi proeminente, printre care scriitoarea J.K. Rowling şi CEO-ul Tesla, Elon Musk.

"Ar putea vreo imagine să rezume mai bine noua noastră mişcare pentru drepturile bărbaţilor? Rânjetul unui bărbat care ştie că este protejat de o instituţie sportivă misogină, bucurându-se de suferinţa unei femei pe care tocmai a lovit-o în cap şi căreia tocmai i-a spulberat ambiţiile de viaţă", a postat Rowling pe platforma de socializare X.

Elon Musk, care deţine şi platforma de socializare X, a aprobat o postare a înotătoarei americane Riley Gaines, care scria: "Bărbaţii nu au ce căuta în sporturile feminine", alături de hashtag-ul "#IstandWithAngelaCarini", pe care Musk l-a subtitrat cu "Absolut".

Incidentul a atras, de asemenea, un răspuns din partea antrenorului onorific al echipei olimpice de box, Jake Paul, care şi-a exprimat indignarea faţă de ceea ce s-a întâmplat la meci.

Momente din meciul de box feminin dintre pugilistele Imane Khelif şi Angela Carini (Mohd Rasfan/AFP via Getty Images)
Momente din meciul de box feminin dintre pugilistele Imane Khelif şi Angela Carini (Mohd Rasfan/AFP via Getty Images)

Vineri, Federaţia ungară de box s-a adresat CIO pentru a obiecta cu privire la participarea lui Khelif la turneu.

Comitetul Olimpic Internaţional a făcut primele comentarii privind controversa legată de meciul de box dintre Khelif şi Carini.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional, Mark Adams, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că decizia nu a fost greşită:
"Asta include persoane reale. Vorbim despre vieţile unor persoane reale aici. Au participat în trecut şi continuă să participe în competiţiile femimine, am pierdut şi au câştigat împotriva altor femei de-a lungul anilor.
Ar trebui să fie clar pentru toată lumea, asta nu e problemă privind chestiunea transgender, a fost înţeles greşit. Aceste femei au concurat în diverse competiţii de-a lungul anilor".
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor