Un internaut intentează proces statului chinez după un an de muncă forţată

Bo Xilai participând la Congresul Naţional al Poporului din Beijing, 5 martie 2012
Bo Xilai participând la Congresul Naţional al Poporului din Beijing, 5 martie 2012 (Feng Li / Getty Images)

Un internaut chinez din Chongqing, care a fost condamnat la un an de "reeducare prin muncă forţată" fiindcă a făcut o glumă sadică despre Bo Xilai şi Wang Lijun, dă acum statul în judecată. Audierea va avea loc pe 29 iunie.

"După ce a petrecut un an şi o zi în detenţie, Fang Hong a fost imediat eliberat şi a intentat proces administrativ conform legii", a afirmat avocatul său, Si Weijiang într-un interviu pe Canyu.org, un site al dizidenţilor. "Audierea va avea loc la Cea de-a III-a Curte Intermediară din Chongqing."

Fang Hong, un funcţionar de 41 de ani, a scris pe 21 aprilie anul trecut, pe microblogul său Sina Weibo, o glumă usturătoare, de 58 de caractere, despre viceprimarul de atunci Wang Lijun şi superiorul lui, şeful de Partid din Chongqing, Bo Xilai. Autorităţile au pretins că Hong "răspândea zvonuri" şi l-au trimis să facă un an de muncă forţată.

"Fang Hong a devenit cel mai bine plătit scriitor datorită compunerii sale de 58 de cuvinte. A fost deţinut într-un lagăr de muncă timp de un an. Fiecare cuvânt l-a costat 6,3 zile de libertate", au comentat internauţii la aflarea veştii. "De ce îi este atât de frică marii puteri în ascensiune de o glumă? Ce fel de regim politic ar trimite oameni la închisoare pentru o glumă?"

Mărturii online sugerează că perioada de încarcerare a lui Fang Hong în lagărul de muncă i-a deschis ochii în privinţa reeducării prin sistemul de muncă forţată al Chinei, şi odată eliberat, nu va precupeţi niciun efort pentru a-l combate.

Nota Editorului: Când fostul ofiţer de poliţie din Chongqing - Wang Lijun - a fugit pentru a se salva la Consulatul Statelor Unite din Chengdu la 6 februarie, a pus în mişcare un uragan politic care nu s-a domolit. Lupta din spatele scenei arată ce poziţie adoptă oficialii în privinţa persecuţiei Falun Gong. Facţiunea cu mâinile însângerate - oficialii pe care fostul lider PCC Jiang Zemin i-a promovat pentru a pune în aplicare persecuţia - caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor comise şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun o alegere clară în faţa oficialilor şi cetăţenilor chinezi, cât şi oamenilor din întreaga lume: ori să sprijine ori să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om.