Un important deputat european afirmă că relaţiile cu Turcia sunt în pericol după încarcerarea lui Imamoglu

Manfred Weber (Epoch Times România)
Redacţia
26.03.2025

Liderul Partidului Popular European (PPE) conservator din Parlamentul European a declarat că baza pentru cooperarea dintre UE şi Turcia este în pericol în urma încarcerării politicianului turc de opoziţie Ekrem Imamoglu.

„UE doreşte un parteneriat strâns cu Turcia, dar acesta poate funcţiona doar pe baza unor valori comune”, a declarat liderul PPE Manfred Weber pentru DPA International, adăugând că utilizarea sistemului judiciar ca armă politică este incompatibilă cu aceste valori.

Weber l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că ar conduce ţara „pe o cale greşită”, adăugând că statul de drept şi democraţia din Turcia sunt în pericol.

Declaraţiile lui Weber vin în contextul în care Imamoglu, un rival-cheie al lui Erdogan, a fost încarcerat duminică pentru acuzaţii de corupţie şi se confruntă cu o anchetă separată privind acuzaţii de terorism. Politicianul turc, primar al Istanbulului, neagă acuzaţiile. De asemenea, duminică el a fost suspendat „temporar” din funcţia de edil.

În ciuda încarcerării sale, principalul partid de opoziţie din Turcia, secularul CHP, l-a desemnat duminică pe Imamoglu drept candidat la preşedinţie.

Posibila anulare a negocierilor în discuţie

În UE, s-a discutat despre posibila anulare a discuţiilor planificate privind extinderea cooperării cu Turcia, în lumina evoluţiilor recente.

Discuţiile au fost anunţate de preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, cu doar câteva zile înainte de arestarea lui Imamoglu.

Potrivit informaţiilor disponibile, au fost făcute pregătiri pentru un dialog UE-Turcia pe teme economice în aprilie, precum şi pentru un altul pe teme de migraţie şi securitate.

Planurile se bazau pe un mandat din partea şefilor de stat şi de guvern din UE la un summit din aprilie 2024, în cadrul căruia s-a convenit că relaţiile cu Turcia ar trebui să fie consolidate, dacă este posibil - în special având în vedere rolul său cheie în stabilizarea Mediteranei de Est şi în abordarea provocărilor legate de migraţie.

Anterior, iniţiative precum modernizarea uniunii vamale şi liberalizarea vizelor au fost suspendate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, drepturile fundamentale şi libertatea de exprimare în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor