Un fost editor atacă abuzurile Departamentului de Propagandă

(photos.com)

Problemele ridicate de cenzurarea ziarului Southern Weekly, un ziar liberal din provincia Guangdong, continuă să atragă atenţia în China. Pe 10 ianuarie, iSunAffairs Weekly din Hong Kong a publicat un articol intitulat "Contraatacul împotriva departamentului de propagandă", care detaliază maniera în care Southern Weekly a contestat public Departamentul Central de Propagandă al Partidului Comunist Chinez şi a dezvăluit modul în care funcţionează.

Secretele

Articolul scris de editorul Chang Ping de la iSunAffairs Weekly, care a fost anterior concediat de Southern Newspaper Group din cauza antipatiei unor oficiali de partid faţă de articolele sale, a susţinut: "În rolul său de conducere, departamentul de propagandă produce în mod natural anumite tensiuni cu mass-media, dar aceste tensiuni sunt diferite de cele care au loc în mod obişnuit între manager şi angajat, datorită faptului că puterea departamentului de propagandă constă în două aspecte: faptul că nu este verificat şi că este plin de secrete întunecate."

El a continuat: "Departamentele de propagandă emit în fiecare zi subiecte interzise pentru mass-media, care ​​variază de la politică internaţională până la ranchiună de afaceri, unele dintre ele fiind de-a dreptul ridicole. Cu toate acestea, nu există niciun fel de mecanisme, nici chiar în interiorul PCC, care să micşoreze sau să corecteze acţiunile lor şi, prin urmare, puterea departamentului de propagandă a devenit absolută. Majoritatea rezoluţiilor şi mandatelor agenţiilor administrative sunt disponibile publicului, dar interdicţiile emise de departamentele de propagandă sunt tratate ca secrete de stat ce trebuie protejate, ele tinzând din ce în ce mai mult să nu lase urme în înregistrări."

Chang Ping a menţionat că este normal ca puterea altor instituţii să fie contestată, ca managementul să fie pus la îndoială şi că instrucţiunile să nu fie respectate, pentru că cei care nu se conformează pot apela la autorităţile superioare, mass-media sau la instanţele de judecată. Dar modul de organizare al sistemului de propagandă face acest proces foarte dificil.

"Stilouri murdare"

Chang Ping a scris în continuare: "Puterile departamentelor de propagandă nu au nicio limită şi nu există reguli în munca lor. În această situaţie, cunoaşterea şi interesul personal al ministrului pentru propagandă joacă un rol foarte important. Unele departamente locale de propagandă au fost conduse într-o manieră oarecum deschisă şi chiar credeau că au avut responsabilitatea de a promova o civilizaţie mai modernă.

"Dar unele departamente de propagandă îi favorizează pe cei care doresc să obţină puterea; prin urmare, nu numai că departamentul însuşi a devenit corupt, dar a permis şi altora să fie corupţi. Mulţi savanţi chinezi celebri au făcut "treaba murdară" a altora, devenind instrumente ale departamentelor de propagandă. Şi eu am primit invitaţia ministrului de propagandă pentru a mă "alătura" şi mi s-a spus că beneficiile sunt garantate.

"Fiind o putere neîngrădită, care operează din umbră, corupţia din departamentele de propagandă este imposibil de expus. Deşi au existat o mulţime de zvonuri privind acest subiect, acestea au putut rămâne doar la nivel de speculaţie şi nu au putut fi făcute publice."

Chang Ping a discutat şi despre incidentul de la Southern Weekly, scriind: "Acţiunea colectivă a personalului de la Southern Weekly nu numai că a contestat în mod deschis competenţele departamentelor de propagandă, dar a scos în evidenţă şi secretele întunecate ale acestor departamente, prin implicarea în "investigaţii profunde şi publicarea adevărului"."

"Aceasta este semnificaţia boicotului pe care îl apreciez atât de mult. Informaţiile din spatele scenei au fost dezvăluite şi toată lumea ştie acum despre cenzura mass-mediei, controlul asupra opiniei publice din China şi despre nivelul ridicol la care au ajuns acestea. Cei care preţuiesc dreptul de a şti, cei care nu doresc să aibă creierul spălat şi cei care susţin libertatea de exprimare, ar trebui să protesteze cu tărie. "

iSunAffairs Weekly din Hong Kong are legături cu câţiva actori din politica din China. Preşedintele jurnalului său politic on-line, Chen Ping, a făcut parte dintr-un grup de experţi afiliat regimului la începutul carierei sale şi are o prietenie de lungă durată cu Hu Deping, fiul cel mare al regretatului secretar general de partid, Hu Yaobang, care dorea reforme complete.

Pe parcursul perioadei de timp în care Xi Jinping a dispărut, înainte de cel de-al 18-lea Congres al Partidului din luna noiembrie a anului trecut, iSunAffairs a raportat o serie de articole în exclusivitate ce păreau să fie sprijinite de tabăra lui Xi, conform părerii mai multor observatori. Unii analişti suspectează că recentul articol al lui Chang Ping a primit binecuvântarea tacită a lui Xi.