Un europarlamentar critic la adresa Ungariei a fost ţinta unui spyware

Deputatul german al Verzilor, Daniel Freund (European Parliament - centrul multimedia)
Redacţia
25.07.2024

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Ungariei din Parlamentul European a declarat că a fost ţinta unui spyware, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene din iunie. Deputatul german al Verzilor, Daniel Freund, a declarat că a evitat la limită un atac cibernetic prin intermediul e-mailului său din Parlament.

„Aş fi fost sub supraveghere totală. Telefonul meu merge cam peste tot pe unde merg şi ar fi putut să urmărească, să asculte, să urmărească tot ce fac”, a declarat Freund pentru POLITICO.

„Nu spun că a fost Ungaria, dar dintre posibilităţi, aceasta este ceea ce pare cel mai probabil”, a adăugat el.

Freund a condus o campanie de suspendare a preşedinţiei ungare a Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni, care a început în iulie. Comisarii UE şi unii miniştri ai guvernului boicotează acum unele reuniuni organizate de Ungaria după recentele călătorii ale premierului Viktor Orban în Rusia şi China.

El nu este primul membru al Parlamentului European care a fost vizat de spyware în ultimele luni. În februarie, publicaţia citată a raportat că deputaţii europeni Nathalie Loiseau şi Elena Yoncheva - ambii, membri ai subcomisiei de securitate la momentul respectiv - au avut spyware detectat pe dispozitivele lor. Parlamentul a fost în alertă maximă pentru atacuri cibernetice şi interferenţe străine în perioada premergătoare alegerilor UE din iunie.

Freund a declarat că a primit un e-mail la 27 mai, aparent de la o studentă de la Universitatea Internaţională din Kiev, în cadrul unui seminar despre şansele Ucrainei de a adera la UE. Aceasta l-a invitat pe Freund să „scrie un mesaj scurt” care să fie împărtăşit studenţilor şi a inclus un link. Dacă ar fi făcut click pe acesta, Freund ar fi fost expus la spyware.

Parlamentul l-a avertizat pe Freund că link-ul conţinea spyware produs probabil de compania israeliană Candiru, conform unui e-mail trimis de un oficial al Parlamentului. Candiru a fost inclusă pe lista neagră de guvernul SUA în 2021 pentru încălcarea drepturilor omului. Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a refuzat să comenteze incidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor