Un doctor raporteaza mai multe decese cauzate de H1N1 intr-un spital din China

Pacienti chinezi cu H1N1 primesc tratament la un spital din Hefei, provincia estica chineza Anhui, in 25 noiembrie 2009. (STR / AFP / Getty Images)
Fang Xiao
30.12.2009

Un doctor din Yulin City, din sudul Chinei, a declarat ca patru sau cinci pacienti bolnavi de H1N1 mor in spitalul sau in fiecare zi.

"Fiecare spital inregistreaza decese," a spus acesta. "Ne mor oameni dimineata, dupa-amiaza si noaptea."

Cand un reporter l-a intrebat pe doctor despre detaliile victimelor, precum nume, varste si ocupatii, acesta a fost extrem de precaut. "Nu indraznesc sa va dau nicio informatie specifica. Victimele sunt atat tineri cat si batrani", a adaugat acesta.

Partidul Comunist Chinez acopera extinderea epidemiei de H1N1, conform rapoartelor. Doctorii din mai multe spitale din China au primit notificari prin care li se cere sa nu diagnosticheze H1N1, conform unei cercetari recente condusa de New Tang Dinasty Television (NTDTV).

In schimb, doctorilor li s-a spus sa puna diagnosticul de "gripa sezoniera" sau "pneumonie", si doar pacientii grav bolnavi sa fie selectati pentru un test de confirmare H1N1.

"Acum, noi nu raportam [H1N1], spuneam doar ca e gripa", a declarat un doctor sub conditia pastrarii anonimatului. "Guvernului nu ii pasa... Exista o multime de reguli - daca mor 10 persoane, nu ii poti raporta pe toti 10, ci doar unul. Acum, sunt doar minciuni."

Un doctor din Provincia estica Shandong a declarat ca aproximativ 40 de pacienti cu simptome de H1N1 au fost tratati zilnic din septembrie in clinica sa, insa clinica a raportat zero cazuri.

Pacientii febrili trimisi acasa, sunt prea multi pentru a fi testati

Pacientilor care prezinta febra li se spune la Centrul de Control al Bolilor (CCB) din Yulin sa ramana acasa, in carantina, spun doctorii.

"Am testat pacientii la inceput, insa acum sunt prea multi. CCB nu mai testeaza mostrele pe care le trimitem", a declarat un doctor de la o clinica a Spitalului din Yulin. Acesta a spus ca 90% dintre pacientii cu febra au cel mai probabil H1N1.

"Nu testam pacientii deoarece chiar si cei care ies pozitivi la test pot fi tinuti in carantina doar acasa, si pot lua medicamente obisnuite", a explicat doctorul. "Sunt prea multi. Acum, spitalele de nivel doi sau mai mult sunt denumite spitale H1N1."

Nota: Spitalele din tinuturi si orase medii sunt cotate cu nivelul 2. Unele spatii de servicii mari pot avea propriile spitale si sunt de obicei cotate la nivelul 2, precum spitalele din companiile miniere si petroliere de stat.

Un oficial din orasul Yulin, provincia Guangxi, CCB, a inchis imediat telefonul cand un reporter Epoch Times s-a prezentat.

In timp ce doctorii spun ca multi oameni au murit din cauza H1N1, nu a fost gasita nicio informatie din media chineza care sa raporteze numarul mare de decese.

Conform Guangxi News, Departamentul de Sanatate Guangxi a raportat 2 decese in 14 orase din intrega provincie pentru saptamana 14-20 decembrie.

Departamentele de sanatate regionale identifica cazuri severe daca pacientii continua sa aibe febra de 38.5-39 de grade sau timp de mai mult de trei zile consecutive, fara sa o poata reduce cu medicamente comune impotriva febrei si care au si alte simptome, precum tuse severa, dureri in piept, tulburari mentale, stari de voma sau diaree.

Scolile au incetat cursurile

O doamna din Yulin a declarat ca aproape toate scolile elementare, liceele si colegiile au oprit din nou cursurile. "Epidemia a izbucnit iarasi", a spus aceasta. "Majoritatea scolilor au incetat cursurile vreme de doua saptamani. Studentii nu indraznesc sa mearga la scoala, si nimeni nu iese noaptea. Strazile sunt linistite."

Un profesor de la o Scoala Engleza din Yulin a spus ca scoala s-a inchis pentru doua saptamani dupa ce trei studenti si doi profesori au fost diagnosticati cu H1N1.

"Au gasit un student cu febra si i-au sunat pe parintii sai sa le ceara sa ii faca testul", a explicat profesorul. "Dupa aceea, cei din CCB au trimis oameni la scoala, sa ii testeze pe studenti. Studentii care erau diagnosticati pozitiv erau trimisi la spital."

Expertii in controlul bolilor din Guangxi au declarat ca epidemia se intensifica, in fata unor luni de iarna cu temperaturi foarte scazute. Ianuarie si Februarie sunt cele mai reci luni in Guangxi. Multi oameni calatoresc in timpul anului nou si al anului nou chinezesc, o perioada cheie pentru prevenirea si controlarea epidemiei H1N1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor