Un condamnat penal care a luptat pentru Wagner în Ucraina a declarat că acolo a fost "un iad total"

Sediul Grupării Wagner din Sankt Petersburg
Sediul Grupării Wagner din Sankt Petersburg (Captură ecran)

Un fost deţinut recrutat de Grupul Wagner să lupte pentru Rusia în Ucraina a descris, într-un interviu acordat Reuters, o imagine sumbră a vieţii de pe linia întâi, informează Insider.

Dimitri Yermakov, 38 de ani, un răpitor condamnat care s-a alăturat grupului Wagner după ce a efectuat 10 ani de închisoare dintr-o sentinţă de 14 ani, a declarat că luptătorii au fost întâmpinaţi de "cadavre sfâşiate în bucăţi" când au ajuns pe front.

"Şi ce fac? Unii dintre ei vomită, unii dintre ei plâng, iar alţii nu vor să iasă din tranşee. Frica pune stăpânire pe ei", a spus Yermakov.

Yermakov a participat la luptă doar câteva zile înainte de a fi rănit, descriind ultima sa zi pe front ca fiind "un iad total".

Rusia a suferit pierderi substanţiale în Ucraina şi s-a confruntat cu probleme legate de efective, chiar şi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în septembrie. În faţa acestor probleme de personal, Rusia a apelat la infamul grup de mercenari Wagner pentru ajutor. Wagner a recrutat mii de deţinuţi pentru luptă, promiţându-le graţieri în schimbul serviciului lor.

Numeroase rapoarte au indicat faptul că deţinuţii recrutaţi de Wagner au primit o pregătire insuficientă sau chiar inexistentă înainte de a fi trimişi în luptă, iar consecinţele au fost adesea fatale. Reuters a vorbit cu cinci foşti deţinuţi care au afirmat că au primit aproximativ două-trei săptămâni de pregătire intensivă înainte de a fi trimişi la luptă, o perioadă de timp remarcabil de scurtă în comparaţie cu alte armate convenţionale.

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a susţinut într-o declaraţie pentru Reuters că Wagner a fost "probabil cea mai experimentată armată care există în prezent în lume".

Wagner a folosit deţinuţii de pe linia frontului din Ucraina drept "carne de tun", potrivit Casei Albe, care a declarat luna trecută că grupul de mercenari a suferit "peste 30.000 de pierderi, inclusiv aproximativ 9.000 de morţi în acţiune". Marea majoritate a luptătorilor wagnerieni care au fost ucişi în Ucraina erau condamnaţi, potrivit serviciilor de informaţii americane.

Grupul de mercenari a jucat un rol central în lupta costisitoare a Rusiei pentru a cuceri Bahmut, un oraş din estul Ucrainei cu o populaţie de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război. Bătălia pentru Bahmut s-a dovedit a fi cea mai lungă de până acum în război, ambele părţi refuzând să renunţe la oraş, în ciuda faptului că nu este considerat important din punct de vedere strategic.

Analiştii occidentali au pus sub semnul întrebării logica refuzului Ucrainei de a se retrage din Bahmut, susţinând că Ucraina îşi cheltuieşte resursele pentru o cauză pierdută care nu va oferi Rusiei mai mult decât o victorie simbolică. Între timp, Kievul a argumentat că întărirea poziţiei sale în Bahmut merită pentru a forţa Rusia şi Wagner să continue să cheltuiască oameni şi resurse valoroase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe