Un biolaborator ilegal din California a primit 1,3 milioane USD de la bănci chineze [Comitetul Camerei Reprezentanţilor a SUA]

Un colaj al laboratorului bio din Reedley, California, pe 31 iulie 2023. (Departamentul de Sănătate Publică Fresno County/Judicial Watch, Nathan Su/The Epoch Times, cu amabilitatea City of Reedley)
Sophie Li
21.11.2023

Un biolaborator chinezesc de pe piaţa neagră din Reedley, California, situat la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Fresno, a primit peste 1,3 milioane de dolari în plăţi inexplicabile de la bănci din China în perioada funcţionării, afirmă parlamentarii americani.

Potrivit autorităţilor americane, biolaboratorul ilegal avea mii de flacoane şi alte recipiente, unele etichetate ca având agenţi infecţioşi potenţial mortali, inclusiv HIV şi Ebola.

La 15 noiembrie, republicanul Kevin McCarthy, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, şi reprezentantul democrat Jim Costa au discutat despre preocupările lor cu privire la laborator în cadrul unei conferinţe de presă cu oficiali locali şi cu Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor privind Partidul Comunist Chinez.

"Ne gândim la modul în care COVID a ieşit într-adevăr din China şi la o mulţime de întrebări care sunt acolo, că am permite unui naţionalist chinez să vină în această ţară şi să înfiinţeze un laborator privat.

Şi ceea ce am descoperit este că tot ce este nevoie pentru a înfiinţa un laborator privat în America este să obţii o licenţă de afaceri", a declarat Costa, în cadrul conferinţei de presă.

Citiți și "Nu am văzut niciodată aşa ceva" - Laborator biologic chinezesc clandestin, descoperit într-un oraş izolat din California

De asemenea, comisia a publicat un raport de 42 de pagini pe această temă, în care critică Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) şi alte agenţii federale pentru că nu au investigat pe deplin situl sau nu au ajutat la eliminarea substanţelor periculoase.

"Oficialii locali au petrecut luni de zile încercând în mod repetat să obţină asistenţă din partea CDC", se arată în raport, menţionând că "CDC a refuzat să vorbească cu ei şi, în mai multe rânduri, a fost raportat de către oficialii locali că CDC le-a închis telefonul în mijlocul conversaţiei".

Oficialii locali au primit un răspuns similar atunci când au contactat alte agenţii federale, potrivit raportului.

Laboratorul de cercetare a ieşit la iveală în decembrie 2022, când ofiţerul Jesalyn Harper a observat un furtun verde de grădină care ieşea din spatele unui depozit despre care se credea că este liber.

Potrivit raportului, Harper a sesizat iniţial cazul la Fresno County şi la Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

Citiți și Laboratorul biologic ilegal operat de chinezi, descoperit în California, continuă să facă valuri

Cu toate acestea, aproximativ două luni mai târziu, FBI-ul a informat-o că a închis investigaţia deoarece "Biroul credea că nu existau arme de distrugere în masă pe proprietate", se arată în raport.

Potrivit raportului, oficialii locali au obţinut un mandat de inspecţie în luna martie şi au percheziţionat din nou depozitul. Ei au descoperit ceea ce părea a fi mostre de sânge şi de ţesuturi, împreună cu flacoane neetichetate şi alte materiale biologice, ridicând îngrijorări cu privire la posibili agenţi patogeni.

Spaţiul depozitului adăpostea, de asemenea, aproape 1.000 de şoareci de laborator, dintre care aproape 200 au fost găsiţi morţi. Lucrătorii din laborator au declarat că şoarecii au fost concepuţi "pentru a contracta şi transmite virusul care cauzează COVID-19", potrivit raportului.

După solicitări repetate din partea oficialilor locali şi de stat, CDC a intervenit în cele din urmă la faţa locului în mai 2023 şi a găsit mii de flacoane care conţineau cel puţin 20 de agenţi "potenţial infecţioşi", inclusiv SARS-CoV-2, chlamydia, E. coli, streptococcus pneumoniae, HIV, virusuri hepatice, herpes, rubeolei şi agentul patogen al malariei, ceea ce a stârnit îngrijorări serioase privind biosecuritatea, se mai arată în raport. Cu toate acestea, CDC identificase agenţii doar pe baza etichetelor de pe eşantioane, potrivit raportului.

Citiți și Dezvăluiri despre cumpărătorii misterioşi de terenuri din jurul unei baze Air Force din California

În ciuda ofertelor oficialilor oraşului de a acoperi cheltuielile de testare, CDC a refuzat să efectueze teste sau să examineze flacoanele şi probele neetichetate, au declarat parlamentarii.

"Chiar dacă nu a testat nicio mostră de la laboratorul Reedley, CDC a concluzionat că 'nu există dovezi de agenţi selectivi sau toxine'", se menţionează în raport.

Între timp, oficialii locali şi regionali, împreună cu o firmă de eliminare a deşeurilor periculoase contractată, au continuat să investigheze şi să cureţe situl, ceea ce a confirmat şi extins constatările lor anterioare.

"Oficialii locali şi contractorii au raportat că au găsit un congelator etichetat 'Ebola', în interiorul căruia s-au găsit pungi argintii sigilate, în conformitate cu modul în care operatorii de la Reedley Biolab au depozitat materiale biologice sensibile şi alte materiale", se arată în raport.

Ebola este considerat un "agent selectiv", potrivit comisiei.

Citiți și Bio-laboratorul secret operat de chinezi în California era finanţat chiar de guvernatorul statului, Gawin Newsom

Raportul a criticat decizia luată de CDC de a nu testa materialele, afirmând că ar fi putut pune în pericol locuitorii din zonă.

"Refuzul CDC de a testa a lăsat oficialii locali în imposibilitatea de a evalua pericolul pentru comunitatea oraşului Reedley sau de a informa comunitatea cu privire la măsurile pe care ar trebui să le ia, dacă este cazul, pentru a proteja siguranţa publică", se arată în raport.

McCarthy a repetat mesajul

"CDC şi alţii le-au închis telefonul, i-au ignorat, până când congresmanul Jim Costa i-a sunat. Dar când CDC a apărut, ar fi trebuit să facă ceea ce era corect atunci, şi nu au făcut-o. Ei nu au testat agenţii patogeni. Nici măcar nu i-au găsit pe toţi. Au lăsat un congelator cu Ebola în el, iar noi ştim cât de letal este şi ce se putea întâmpla, mai ales în Central Valley", a menţionat McCarthy la conferinţa de presă.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, un oficial al CDC care are cunoştinţă despre investigaţie a declarat că CDC "contestă cu tărie concluziile raportului care critică agenţia".

"Raportul include numeroase inexactităţi, inclusiv atât acuzaţia că CDC nu a răspuns la solicitările locale de ajutor, cât şi implicaţia falsă că CDC avea autoritatea de a investiga unilateral sau de a confisca mostre din ... [clădirea] Reedley. Într-adevăr, CDC s-a implicat şi continuă să se implice activ, în cadrul autorităţilor sale de reglementare, în eforturile interguvernamentale de a aborda problemele legate de această instalaţie", a afirmat oficialul CDC într-un comunicat.

Citiți și Ce se ascunde în spatele unui biolaborator chinezesc secret din California: O reţea globală de conexiuni

Legături cu Republica Populară Chineză

Investigaţiile au descoperit, de asemenea, legături între proprietarul şi fondatorul laboratorului biologic, Jia Bei "Jesse" Zhu, şi Partidul Comunist Chinez.

În China, el a deţinut o funcţie de conducere într-o companie controlată de stat, cu legături cu activităţile de fuziune dintre armata chineză şi sectorul civil. De asemenea, în timpul funcţionării sale, biolaboratorul ilegal a primit peste 1,3 milioane USD în plăţi inexplicabile prin transfer bancar de la bănci din Republica Populară Chineză (RPC).

Cu toate acestea, este posibil ca suma totală primită de Zhu să fie semnificativ mai mare, se arată în raport, din cauza accesului limitat al comisiei la date şi înregistrări.

Arestare efectuată

Zhu a fost arestat în octombrie de agenţi ai Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA), fiind ulterior acuzat de fabricarea şi distribuirea de dispozitive medicale cu marcaj greşit şi de declaraţii false la FDA.

O plângere depusă pe 18 octombrie arată că Zhu, în vârstă de 62 de ani, a venit în Statele Unite din China sub pseudonimul Qiang "David" He în 2021. Zhu s-a identificat de mai multe ori drept Qiang He în faţa unor funcţionari de la diverse agenţii şi a pretins că poate vorbi în numele a două companii, Universal Meditech, Inc. şi Prestige Biotech Inc.

Cu toate acestea, amprentele digitale ale lui Qiang He se potriveau cu amprentele digitale obţinute de la Zhu atunci când acesta a venit în ţară de şapte ori între 2003 şi 2008.

El riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru acuzaţia de falsificare a mărcilor şi încă cinci ani pentru acuzaţia de fals în declaraţii, potrivit biroului procurorului american pentru Districtul de Est din California.

Conform înregistrărilor din instanţă, în perioada decembrie 2020 - martie 2023, Zhu şi complicii săi s-ar fi implicat în fabricarea, importul, vânzarea şi distribuirea neautorizată a sute de mii de kituri de testare COVID-19 şi a altor kituri de testare atât în Statele Unite, cât şi în China.

Pe lângă acuzaţiile privind biolaboratorul din Reedley, comisia a constatat că Zhu este un fugar căutat în Canada, cu o hotărâre judecătorească de aproximativ 242 de milioane USD împotriva sa pentru furt de proprietate intelectuală.

"Cel puţin, biolaboratorul Reedley arată ameninţarea profundă pe care biolaboratoarele necunoscute şi fără licenţă o reprezintă pentru ţara noastră.

În cel mai rău caz, această investigaţie a dezvăluit lacune semnificative în apărarea naţiunii noastre şi în reglementările legate de agenţii patogeni care prezintă un risc grav pentru securitatea naţională care ar putea fi exploatat în viitor", se arată în concluzia raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor