Un baraj uriaş din sudul Ucrainei a fost aruncat în aer. Inundaţiile ar putea pune în pericol centrala nucleară Zaporojie [Video]

Barajul Kahovka, din Ucraina, a fost aruncat în aer provocând inundaţii puternice, 06 mai 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.06.2023

Un baraj important construit în epoca sovietică, în partea controlată de Rusia din sudul Ucrainei, a fost aruncat în aer, marţi, declanşând puternice inundaţii în zona de război, părţile beligerante acuzându-se reciproc că poartă responsabilitatea pentru incident, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri neverificate care înfăţişau o serie de explozii intense în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arătau cum apa se revărsa prin rămăşiţele barajului, iar trecătorii şocaţi foloseau uneori un limbaj dur.

Cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km, reţinând o cantitate de apă egală cu cea a Marelui Lac Sărat din statul american Utah, barajul cu pricina fusese construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kahovka.

Totodată, acesta alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi centrala nucleară Zaporojie, care se află, de asemenea, sub control rusesc.

Oficialii instalaţi de Rusia au declarat că nu există încă niciun pericol pentru centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în urma distrugerii barajului. Centrala nucleară îşi ia apa de răcire din rezervor.

Armata ucraineană a declarat că forţele ruse au aruncat în aer barajul, în timp ce surse ruseşti au dat vina pe Ucraina.

"Kahovka (barajul) a fost aruncat în aer de forţele de ocupaţie ruse. Amploarea distrugerii, viteza şi volumele de apă, precum şi zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare", a declarat marţi comandamentul de sud al forţelor armate ucrainene, pe pagina sa de Facebook.

Agenţiile de ştiri ruseşti au declarat că barajul, controlat de forţele ruse, a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce un oficial instalat în Rusia a declarat că a fost un atac terorist - expresie folosită de ruşi pentru un atac al Ucrainei.

Şeful instalat de Rusia în regiunea Herson a declarat că a început evacuarea în apropierea barajului şi că apa va atinge niveluri critice în cinci ore.

Reuters nu a reuşit să verifice imediat relatările de pe câmpul de luptă ale ambelor părţi.

Nu a fost imediat clar cum vor afecta apele inundaţiilor contraofensiva planificată de mult timp de Ucraina împotriva forţelor ruseşti care sunt săpate în sudul şi estul Ucrainei.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor