Un an de la Colectiv. Mii de oameni în stradă

Mii de persoane iau parte la un Marş Tăcut prin Capitală, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma devastatorului incendiu din Colectiv.
Marş tăcut pentru victimele din Colectiv (Andi Laslău)
Ana Ion
30.10.2016

În jur de 5000 de oameni au ieşit în stradă, la un an de la tragedia din Colectiv, într-un "marş tăcut", pentru a comemora victimele incendiului care, pe 30 noiembrie 2015, îndolia ţara.

Marşul a început din Piaţa Universităţii către locul tragediei, unde, de dimineaţă, oamenii au venit să aducă flori şi lumânări. În faţa Clubului, unde ard o mulţime de lumânări a fost dezvelit, tot astăzi, un monument ridicat în memoria victimelor de Asociaţia Colectiv GTG 3010.

La marş au luat parte, pe lângă numeroşii cetăţeni care-şi doresc ca România să fie o ţară în care să nu mai fie posibilă producerea unor drame precum cea din Colectiv şi supravieţuitori ai incendiului precum şi rudele unora dintre cei decedaţi în urma tragediei.

Parte din participanţi au ţinut în mâini baloane albe, cu mesajul Ne pasă, baloane ce au fost eliberate spre cer în faţa clubului.

"Va fi un marş tăcut, nu un protest. Vom pleca de la Universitate către Colectiv, unde vom depune lumânări, flori şi vom ţine un minut de reculegere.

Nu vă feriţi să vă chemaţi şi părinţii sau bunicii, dânşii sunt cealaltă ramură a copacului românesc, alături de noi, tineretul, şi nu trebuiesc îndepărtaţi sau înstrăinaţi de noi. (...) Nu e un parastas, e o celebrare a celor departe de noi.

NU vor fi acceptate temele politice, deci fără haiduci, daci liberi, vârcolaci, trompetişti, membrii galeriilor de fotbal şi alţi spărgători de proteste profesionişti, pe care îi cunoaştem şi pe care îi RUGAM SA RESPECTE această manifestare paşnică şi non-politică.

Membrii partidelor politice şi alţi partizani sunt bineveniţi, doar ca simpli cetăţeni.

Motivul este simplu - e vorba de o paşnică şi modestă comemorare, arătăm şi pretindem respect pentru frăţii, copiii şi prietenii noştri, ucişi în acel tragic eveniment, NU scandalurilor, NU dirijării politice, NU furtului unui gest simplu de demnitate, NU deturnării în alte scopuri şi interese de altă natură.

Responsabilii şi pedepsele fac obiectul altor acţiuni în justiţie, politice, etc., de care ne delimităm cu fermitate (DOAR de această dată, pentru că NU uităm şi NU iertăm).

Fiecare să-şi facă treaba, dar noi, tinerii liberi, pe 30 Octombrie 2016, ne vom plânge, aminti şi comemora morţii, şi atât." anunţau, pe Facebook, anterior marşului, organizatorii manifestaţiei.

Marşul se desfăşoară pe traseul: Piaţa Universităţii - Bd. I.C. Brătianu până la intersecţia cu Str. Colţei pe banda I - Bd. I.C. Brătianu de la intersecţia cu Str. Colţei până în Piaţa Unirii pe banda III - în continuare, participanţii se vor deplasa pe banda I pe Str. Halelor până la intersecţia cu Splaiul Independenţei - Aleea Dealul Mitropoliei - Pod Şerban-Vodă - Splai Unirii - Bd. Mărăşeşti - Str. Bucur - Piaţa Bucur - Clubul Colectiv.

Poliţia Rutieră Bucureşti le solicită conducătorilor auto să evite deplasarea în zonă, să circule cu maximă atenţie, să folosească rutele ocolitoare şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic, pentru devierea acestuia.

Reamintim că în noaptea de 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu care a curmat viaţa a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp şi intoxicaţi cu fum. În lunile ce au urmat, alte 37 de victime şi-au pierdut viaţa în spitale din România sau străinătate, existând temeri că parte dintre decese au fost cauzate sau "ajutate" de infecţiile nosocomiale din spitalele noastre.

Până la ora actuală, nimeni nu a fost pedepsit pentru cele întâmplate, deşi s-a demonstrat că localul în care s-a produs tragedia nu era autorizat să desfăşoare evenimente precum cel ce a dat naştere tragediei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor