Un adolescent cu patru clase a spart Site-ul Consiliului Judeţean Cluj şi cel al Poliţiei Locale Ploieşti

(Getty Images)

Site-ul Consiliului Judeţean Cluj şi cel al Poliţiei Locale Ploieşti au fost sparte în două rânduri, o dată în februarie 2020 şi încă o dată în mai 2021 de un adolescent care avea ca nickname în spaţiul virtual Meowless. Potrivit Ziare.com, tânărul avea doar patru clase, dar administra un grup numit "România Hackers" cu membrii căruia avea de gând să atace toate site-urile publice vulnerabile.

Doar că unul dintre colegii săi s-a speriat şi a anunţat Poliţia Prahova, dând date concrete despre cel care reuşise de unul singur să spargă cele două site-uri oficiale.

După ce a spart site-ul Poliţiei Locale din Ploieşti, Lucian L., alias Meowless, a publicat pe el mesaje obscene la adresa ANAF, oferind un spectacol cu manele dar şi filme porno. În mod normal, administratorii reali ai site-ului au avut ceva de muncă până să reuşească să şteargă ceea ce publicase hackerul.

Sursa citată mai relatează că, într-o altă ocazie, pe interfaţa aceluiaşi site, trona mesajul "Ne-am săturat de zdrenţele din Parlament, ne-am săturat de toţi penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atât", urmat de un alt mesaj "semnătură HACKED BY MEOWLESS".

După ce a fost evident sesizată, Poliţia Română a dat cazul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO). BCCO avea ulterior să fie informată de poliţiştii din Cluj care se confruntau cu o situaţie relativ similară: acelaşi individ MEOWLESS reuşise să spargă şi site-ul Consiliului Judeţean Cluj, dar acolo hackerul ameninţa că va publica toată baza de date dacă informaţia nu va fi răscumpărată cu 100 de USD în Bitcoin. Respectivul oferea inclusiv adresa unui portofel virtual.

„Toate fişierele au fost criptate şi un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteţi 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare…”, a fost mesajul hackerului.

În urma anchetei, poliţiştii din Ploieşti au ajuns la un grup de adolescenţi, Meowless, Garfield şi Casper care administrau împreună grupul de Facebook "România Hackers". Liderul lor ar fi fost acest Meowless, despre care anchetatorii susţin că are doar patru clase, şi care este din Sibiu. Tânărul era la data faptelor domiciliat în Franţa. El se lăudase pe un grup că a reuşit să spargă de unul singur site-urile şi le propunea colegilor săi alcătuirea unei "brigăzi" menite să atace şi alte site-uri oficiale vulnerabile.

Doar că unul dintre colegii săi de "brigadă" s-a speriat şi a anunţat Poliţia Prahova.

Lucian L., alias Meowless, a fost identificat şi trimis în judecată de DIICOT Ploieşti pentru două infracţiuni de alterarea integrităţii datelor informatice.