Campania electorală populistă a lui Beppe Grillo şi promisiunile lui Silvio Berlusconi (presa italiană)

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.02.2013

Cu patru zile înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare din 24-25 februarie din Italia, continuă campania electorală 'populistă' a liderului mişcării 'Movimento 5 Stelle', Beppe Grillo, şi a liderului coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, informează miercuri principalele publicaţii din Peninsulă.

'Berlusconi le trimite scrisori italienilor', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că fostul premier italian, liderul coaliţiei de centru-dreapta, îşi continuă campania electorală 'populistă' trimiţându-le cetăţenilor italieni milioane de scrisori semnate 'Silvio Berlusconi', în care promite restituirea impozitului IMU (Impozitul municipal unic), taxa pe proprietăţile imobiliare plătită de italieni în anul 2012. În aceste scrisori, 'Il Cavaliere', magnatul media în vârstă de 76 de ani, care participă la a şasea sa campanie electorală în ultimii 20 de ani, îşi ia angajamentul, în cazul în care va câştiga alegerile legislative din 24-25 februarie, să ramburseze taxa IMU cu bani lichizi sau pe conturile curente ale cetăţenilor italieni, până la sfârşitul lunii mai.

Secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pierluigi Bersani, lider al coaliţiei de centru-stânga, critică această iniţiativă a fostului premier italian şi declară că este vorba despre o 'fraudă electorală'. 'Berlusconi îi păcăleşte pe italieni, pentru că este un mincinos. Nu reuşesc să înţeleg acest gen de campanie electorală. Trebuie să fim serioşi şi să nu încercăm să îi înşelăm pe italieni. Dacă voi câştiga alegerile, îi trimit acasă pe mincinoşi, pe Berlusconi şi pe aliaţii lui de la Liga Nordului', a declarat Bersani marţi seară, în cursul unui interviu acordat postului privat de televiziune La7, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.

'Este vorba despre o fraudă electorală menită să-i înşele pe italienii cinstiţi, care plătesc toate impozitele', a afirmat şi senatoarea Anna Finocchiaro, din PD. În mod ironic, i-a răspuns lui Berlusconi şi Pierferdinando Casini, liderul Uniunii de Centru (UdC), care i-a invitat pe alegătorii italieni 'să nu piardă timpul' şi să nu citească scrisoarea trimisă de fostul premier. 'Berlusconi reciclează vechile sale promisiuni, iar italienii ar trebui să recicleze hârtia pe care au primit-o', a spus Casini, al cărui partid face parte din coaliţia de centru condusă de actualul premier demisionar Mario Monti, precizează publicaţia amintită.

De asemenea, fostul magistrat Antonio Ingroia, lider al partidului de stânga 'Rivoluzione civile' (Revoluţie civilă), a declarat că este vorba despre 'un vot de schimb': Berlusconi, prin scrisoarea trimisă, 'încearcă să cumpere voturile italienilor, violând legea electorală', a comentat Ingroia, potrivit cotidianului amintit.

Silvio Berlusconi le promite în scris italienilor restituirea, cu bani lichizi, a unui impozit estimat, în total, la peste patru miliarde de euro, 'fără a fi la conducerea actualului guvern şi fără a avea şanse să câştige alegerile, o adevărată minciună electorală', opinează La Repubblica.

'Beppe Grillo cucereşte Milano', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, în timp ce Berlusconi le promite în scris italienilor 'un lucru imposibil', liderul populist al Mişcării 5 Stele (M5S) îşi continuă cu succes campania electorală în pieţele din toate marile oraşe din ţară. Marţi, la Milano, în piaţa Domului, în faţa a peste o sută de mii de persoane, Grillo a declarat că mişcarea sa a devenit prima forţă politică din ţară şi va câştiga alegerile legislative. Grillo a invitat partidele tradiţionale să îşi schimbe politica şi le-a spus politicienilor italieni: 'Predaţi-vă cu mâinile sus! Sunteţi înconjuraţi de poporul italian!'.

Campania populistă a liderului M5S este susţinută de actorul şi scriitorul italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel pentru literatură, şi de 'cel mai popular cetăţean italian', cântăreţul Adriano Celentano, care i-a invitat marţi pe italieni 'să voteze în masă pentru Movimento 5 Stelle', indică principalul cotidian milanez.

'Celentano îl susţine pe Grillo', scrie şi La Stampa din Torino, care analizează 'fenomenul M5S' şi scrie că, probabil, rezultatul electoral al acestei mişcări 'va fi marea surpriză a acestor alegeri generale', la care bloggerul din Genova, Beppe Grillo, va putea obţine peste 20% din voturi. Adriano Celentano şi Dario Fo, 'doi dintre cei mai faimoşi italieni', îl vor însoţi probabil pe Grillo şi în ultima etapă a campaniei sale electorale, care va avea loc vineri, pe 22 februarie, în piaţa San Giovanni din Roma.

'Grillo atacă politica tradiţională şi îi cucereşte pe italieni', scrie publicaţia romană de stânga Il Fatto Quotidiano, care subliniază 'populismul fără limite' al acestei campanii electorale în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din 24 şi 25 februarie. 'Grillo ameninţă politica tradiţională, iar Berlusconi le trimite scrisori italienilor, cu promisiuni imposibil de realizat, considerând situaţia conturilor publice ale ţării', conchide cotidianul menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor